dinsdag 20 maart 2012

Cranky Grandma

De Cranky Grandma is niet echt een voorbeeld van een tropische cocktail, maar omdat er toch wel wat tropische ingrediënten inzitten en omdat een hurricaneglas gebruikt wordt past dit voor mij al wel in dit topic van tropische cocktails.....

De ingrediënten:
- Aarbeienlikeur (3 cl) (Dolfi)
- Parfait Amour (6 cl)
- Passoa (6 cl)
- Perzikkensap (6 cl)
- Room (12 cl)
- Ijsblokjes

De bereiding
Doe alles in de blender met enkele ijsblokjes, even blenden en in een hurricaneglas gieten. Garneren kan met een schijfje perzik en een rietje.


Toen ik het recept las van deze cocktail moest ik toch even slikken, 12 cl room en 15 cl alcohol!!! Even opzoeken of dit geen foutje was maar van deze cocktail vond ik 2 recepten en beiden zijn identiek. Ik denk dat het de bedoeling is met deze cocktail de "cranky" grootmoeder K.O. te laten gaan. Toch maar even proberen. Van smaak kan ik wel zeggen dat deze lekker is, maar als je deze cocktail binnen hebt heb je eigenlijk al bijna gegeten omdat de grote hoeveelheid room zo zwaar is. Zeker geen aanrader voor mensen die op dieet staan.

Cheers.

Ambro's Lighthouse

Lang geleden dat er nog eens een tropische cocktail de revue passeerde, daarom de Ambro's Lighthouse, een exotische cocktail waarbij gebruik wordt gemaakt van bananensap.

De ingrediënten:
- Galliano (3 cl)
- Malibu (3 cl)
- Parfait Amour (3 cl) (Bols)
- Vodka (3 cl) (Absolut)
- Bananensap (15 cl)
- Ijsblokjes

De bereiding:
Doe alles behalve de Parfait Amour in de shaker, krachtig schudden en over ijsblokjes strainen in een hurricane glas. Vul verder op met ijsblokjes en voeg vervolgens de Parfait Amour toe (deze zal naar de bodem zakken). Garneren kan met een maraschinokers, kokosschraapsel, een schijfje banaan en een rietjes.


Dit is inderdaad een zeer tropische cocktail met een enorme variatie aan smaken en toch passen deze eigenlijk wel allemaal goed bij elkaar. Een heerlijke cocktail om weg te dromen over tropische eilanden en stranden....

Cheers.

Caipirinha 43

Zoals de naam al doet vermoeden wordt deze Caipirinha variatie gemaakt met de Spaanse drank Licor 43.  Verder wordt er ook gebruik gemaakt van Vodka, dus eigenlijk zou de naam Caipirovska 43 moeten zijn.

De ingrediënten:
- Licor 43 (3 cl)
- Vodka (2 cl) (Absolut)
- Rietsuiker (2 tl)
- Limoen (1/2)
- gecrushed ijs

De bereiding:
Snij de halve limoen in 4 stukjes en doe deze samen met de suiker in een whiskeyglas. Kneus de suiker en de limoen met een muddler en vul het glas op met gecrushed ijs. Voeg vervolgens de 2 dranken toe en roer even om. Vul verder aan met gecrushed ijs en garneer met een schijfje limoen en een rietje.


Deze variatie is zeer lekker en zal zeker een succes worden. Dit is een fantastische cocktail gemaakt door de mensen van Licor 43. De combinatie limoen en vanille gaat perfect. De vodka zorgt voor een extra kick. Een echte aanrader!!!

Cheers.

B-54

De volgende drankje is wederom een variatie van de B-52 namelijk de B-54. Hierbij wordt de Grand Marnier vervangen door Amaretto.

De ingrediënten:
- Koffielikeur (1,5 cl) (Kahlua)
- Amaretto (1,5 cl) (DiSaronno)
- Baileys (1,5 cl)

De bereiding:
Doe de ingrediënten in deze volgorde in een Pousse-Cafe glas of een shot glas.


Ik heb deze B-54 nog eens gemaakt bij iemand anders thuis waarbij ik met een ander merk koffielikeur moest gebruiken en de scheiding met amaretto lukte niet goed en met een derde koffielikeur zakte de amaretto tot onder de koffielikeur. Hou er dus rekening mee dat de bovenstaande foto gemaakt is met hoger vernoemde merken.

Cheers.

maandag 19 maart 2012

Limey Martini

Wederom een cocktail die ik al een hele tijd geleden gedronken had namelijk de Limey Martini.

De ingrediënten:
- Angostura (3 scheutjes)
- Vodka (limoen) (5,25 cl) (Eristoff Limskaya)
- Limoensap (1,5 cl)
- Suikersiroop (1,5 cl)
- Limoensiroop (1 tl)
- Ijsblokjes

De bereiding:
Doe alles in de shaker, kractig schudden en strainen in een cocktailglas. Garneren kan je uiteraard met een schijfje limoen.


Zoals de naam van de cocktail al zegt, limoen, limoen en nog eens limoen. Een zoete cocktail met limoensmaak, niet meer en niet minder. Er mocht voor mij wel iets minder suikersiroop in, dus let daar op als je deze serveert.

Cheers.

Vanderbilt Cocktail

De Vanderbilt Cocktail is voor het eerst genoteerd geweest in 1922 in het boek "Cocktails: How to mix them" van Robert Vermeire. De cocktail zelf is al van veel vroeger, want deze werd voor het eerst gemaakt in het Casino Kursaal van Oostende na een bezoek van een van de leden van de multimillionairsfamilie Vanderbilt.  Voor de 2de Wereldoorlog was Oostende trouwens een paradijs om te komen gokken voor de betere klasse van de Engelse bevolking aangezien Queen Victoria in de jaren 1920 het gokken verboden had in Engeland.

De ingrediënten:
- Angostura (2 scheutjes)
- Brandy (2,25 cl) (Courvoisier VS)
- Cherry Brandy (1,5 cl) (Bols)
- Suikersiroop (3 scheutjes) (1/2 tl)
- Ijsblokjes

De bereiding:
Doe alles in een mengglas, roeren en strainen in een cocktailglas. Garneren hoeft niet echt.



Als brandy kan je best een cognac gebruiken en gebruik hiervoor de beste cognac die je in huis hebt, want de Vanderbilt familie zal waarschijnlijk ook wel het beste van het beste gebruikt hebben. Deze cocktail zit goed, de Cognac komt goed tot z'n recht en er is een bittere en een zoete toets aanwezig en bovendien merk je de Cherry brandy ook duidelijk. Alles zit goed, een echte aanrader.

Cheers.

zondag 18 maart 2012

Figatini

De Figatini is een Martini-variant die ik een hele tijd geleden gevonden heb op de website van Feigling. Het is een variatie waarbij de gin vervangen wordt door Feigling.

De ingrediënten:
- Feigling (3 cl)
- Vermouth (droog) (1,5 cl)
- Ijsblokjes

De bereiding:
Doe de 2 dranken in een mengglas met ijsblokjes, even roeren en strainen in een cocktailglas. Garneren kan met 2 olijven.


Voor de mensen die niet van de klassieke Martini houden is dit wel een goed alternatief, want de droge toets blijft wel aanwezig door de vermouth, maar de kruidige gin wordt vervangen door de fruitige Feigling. Deze cocktail is ook wel wat zoeter dan de klassieke kurkdroge Martini.

Cheers.

Josti

De volgende longdrink is wederom een zoete, fruitige en tropische longdrink met een waaier aan smaken en geuren.

De ingrediënten:
- Malibu (1,5 cl)
- Passoa (1,5 cl)
- Pisang Ambon (1,5 cl)
- Safari (1,5 cl)
- Sinaasappelsap (aanvullend)
- Ijsblokjes

De bereiding:
Doe enkele ijsblokjes in een longdrinkglas en voeg vervolgens de dranken toe. Vul aan met sinaasappelsap en garneer met een rietje en een roerstaafje.



Zoals eerder gezegd is dit een longdrink met een enorm gamma aan (tropische) smaken, kokosnoot, banaan, passievruchten,... Je kan wel merken dat de Pisang toch wel de meest dominante smaak is. Door de kleine hoeveelheden van de dranken en omdat er niet echt met een basisdrank gewerkt wordt is deze cocktail een lichtere cocktail waarvan je er wel makkelijk enkele kan naar binnen werken.

Cheers.

Southern Saturday

De Southern Saturday is een cocktail van het longdrinktype en is een echte aanrader voor de liefhebbers van zoete en fruitige drankjes.

De ingrediënten:
- Southern Comfort (3 cl)
- Vodka (veenbessen) (4,5 cl) (Sobieski)
- Sinaasappelsap (aanvullend)
- 7-Up/Sprite (scheutjes)
- Ijsblokjes

De bereiding:
Doe enkele ijsblokjes in een longdrinkglas, voeg de dranken toe en vul aan met sinaasappelsap. Top af met 7-Up/Sprite en garneer met een rietje.



Een heerlijke en verfrissende longdrink. Over de smaak kunnen we zeggen dat deze zeer fruitig en zoet is. De 7-Up zorgt voor een sprankelende toets in de cocktail. Een ideaal drankje om van te genieten in de tuin op een warme zaterdag. Heerlijk.

Cheers.

zaterdag 17 maart 2012

Absolut Citrini

De Absolut Citrini is een cocktail die ik zoals je in de naam al wel kan zien gevonden het op de website van Absolut Vodka. Het is een variatie op de gekende Martini.

De ingrediënten:
- Vermouth (droog) (1,5 cl) (Martini Dry)
- Vodka (citroen) (9 cl) (Absolut Citron)
- Ijsblokjes

De bereiding:
Doe alles ingrediënten in een mengglas, even roeren en strainen in een cocktailglas. Eventueel kan je garneren met een schijfje citroen.


Je krijgt een straffe, heldere cocktail waarvan je er best niet te veel achtereen van kan drinken. Je proeft vooral de citroenvodka en op de achtergrond merk je een droge wijnsmaak. Een aanrader voor de fans van de Martini, maar ook voor de mensen die niet zo'n fan zijn van de klassieke Martini of Vodka Martini.

Cheers.

Vesuvio

Ik was al een tijdje op zoek naar cocktails met onze eigenste Antwerpse likeur namelijk Elixir d'Anvers. Na wat zoeken op internet heb ik er wel enkele gevonden waaronder deze Vesuvio.

De ingrediënten:
- Campari (3 cl)
- Elixir d'Anvers (3 cl)
- Sinaasappelsap (aanvullend)
- Ijsblokjes

De bereiding:
Doe enkele ijsblokjes in een longdrinkglas, voeg de 2 dranken toe en vul aan met sinaasappelsap. Garneren kan je met een schijfje sinaasappel en een rietje.



De combinatie van de kruidige Elixir d'Anvers met de bittere Campari is zeker geslaagd. Enkel de verhouding vond ik toch niet perfect, aangezien de Campari wel wat te overheersend is en de Elixir eigenlijk te hard moet opboksen tegen het sinaasappelsap en de Campari. Voor te rest is dit wel een geslaagde cocktail.

Cheers.

Eastern Promise

De "Eastern Promise" is een cocktail die in 2004 in Engeland voor het eerst werd gemaakt en het recept hiervoor gebruik ik van Simon Difford. Het lijkt dat dit een veelbelovende cocktail is door de variatie in de ingrediënten.

De ingrediënten:
- Apricot Brandy (0,75 cl) (Bols)
- Vodka (6 cl) (Grey Goose)
- Citroensap (1,5 cl)
- Rozensiroop (1,5 cl)
- Ijsblokjes

De bereiding:
Doe alle ingrediënten in de shaker, krachtig schudden en strainen in een gekoeld cocktailglas. Garneer met een citroenkrul.



Je krijgt een lichtrozige cocktail met een waaier aan geuren. Een eerste sip verraad eveneens een boeket aan smaken. Dit is een zeer aangename cocktail die goed binnengaat. Een enig minpuntje is dat er toch wel iets meer Apricot Brandy bij mocht want deze gaat toch wel een beetje verloren.

Cheers.