vrijdag 28 februari 2014

Marianne Manhattan

Bij de Marianne Manhattan werd de klassieke zoete vermouth vervangen door de iets moeilijker te vinden Franse drank Byrrh. Byrrh is een rode wijn aangevuld met kinine en kruiden, maar valt blijkbaar toch onder de categorie van de Amères. Ik verwacht dus een iets biterdere Manhattan.

De ingrediënten:
- Angostura (3 scheutjes)
- Bourbon (7,5 cl) (Four Roses)
- Byrrh (2,25 cl)
- Vermouth (droog) (1,5 cl) (Martini Extra Dry)
- Ijsblokjes

De bereiding:
Doe alles in een mengglas, even roeren en strainen in een cocktailglas. Garneren doe je met een maraschinokers.



Je kan dit inderdaad vergelijken met een Perfect (of Medium) Manhattan waarbij zowel droge als zoete vermouth gebruikt wordt. Maar er is toch een verschil want er wordt iets minder droge vermouth gebruikt als zoete (of in dit geval Byrrh). Het is een kruidige, zoete Manhattan met een droge aanwezigheid en toch een duidelijke bittere toets. Maar zoals je weet is bitter het nieuwe zoet...

Cheers.

GB

Hier volgt nog eens een Pousse Café cocktail met Crème de Grand Marnier (deze zijn altijd al wel een succes geweest merkte ik). Deze keer is het enkel een combinatie van vanille-ijs en Crème de Grand Marnier. Het recept is afkomstig van "Shooters à Beaumont".

De ingrediënten:
- Vanille ijs (3 cl)
- Crème de Grand Marnier (3 cl)

De bereiding:
Vul een shotglas voor de helft met vanille ijs en overgiet met de Crème de Grand Marnier.



Zoals eerder gezegd: Pousse Cafés met Crème de Grand Marnier zijn altijd wel een succes. Zo ook deze GB. Je kan dit gerust een lekker ijsje voor volwassenen noemen. De vanille, room en sinaasappel gaat perfect samen.

Cheers.

Jenever Sour

De Sours is een van de bekendste en ook de oudste cocktailtypes en werd door de jaren heen al met talrijke spirits gemaakt. Deze keer is het de beurt aan de Jenever Sour. We werken met oude jenever voor een authentieke smaak te verkrijgen en met het klassieke recept van een sour.

De ingrediënten:
- Jenever (oud) (6 cl) (Bols Zeer Oude Jenever)
- Citroensap (3 cl)
- Suikersiroop (1,5 cl)
- Eiwit (1/2)
- Ijsblokjes

De bereiding:
Doe alles behalve de ijblokjes in de shaker en voeg de veer van de strainer toe. Krachtig schudden zodat de veer dienst doet als klopper voor het eiwit. Open de shaker en verwijder de veer, voeg de ijsblokjes toe en opnieuw krachtig schudden. Strain in een met ijsblokjes gevuld whiskey glas. Garneren doe je uiteraard met een schijfje citroen.



Een klassieke cocktailvariatie met een aangename gemoute smaak. De bekendste Sours zijn whiskey sour en gin sour. In vergelijk met de gin sour is hier toch de moutsmaak eerder aanwezig dan de kruidige smaak van een gin, wat zorgt voor een rijpere smaak. Zeker eentje die ik kan aanraden.

Cheers.

dinsdag 11 februari 2014

Satin Manhattan

De Satin Manhattan heb ik op het internet gevonden, maar voor de Satin Manhattan zijn meerdere recepten met totaal verschillende ingrediënten. Dit recept is hetgene waarbij er de Gentleman Jack Whiskey gebruikt wordt van Jack Daniel's.

De ingrediënten:
- Grand Marnier (2,25 cl)
- Vermouth (zoet) (2,25 cl) (Martini Rosso)
- Whiskey (Tennessee) (Gentleman Jack) (8,25 cl)
- Ijsblokjes

De bereiding:
Doe alles in een mengglas, even roeren en strainen in een cocktailglas. Garneren doe je met een maraschinokers.



Ondanks de grote hoeveelheid whiskey is dit toch een zachte Manhattan, het blijft natuurlijk wel een Manhattan, hé. Maar aangename toetsen van kruiden en sinaasappel vergezellen de whiskey op een aangename en inderdaad satijnen reis. Als je Gentleman Jack in huis hebt, moet je deze zeker eens proberen!!!!

Cheers.

Met Manhattan

De Met Manhattan is een variatie van de Manhattan die ik op het neer aantrof maar voor de zoveelste keer zonder iets of wat van verdere informatie. Met is een naamgeving voor een collectie binnen het Metropolitan Museum Of Art in, uiteraard, Manhattan. Of dit iets met deze cocktail te maken heeft heb ik niet teruggevonden. Opvallen is wel dat er bij deze Manhattan geen vermouth gebruikt werd, maar 2 likeuren als zoetmaker.

De ingrediënten:
- Bourbon (6 cl) (Four Roses)
- Butterscotch likeur (1,5 cl) (De Kuyper)
- Grand Marnier (3 cl)
- Orange bitters (2 scheutjes) (Angostura Orange)
- Ijsblokjes

De bereiding:
Doe alles in een mengglas, even roeren en strainen in een cocktailglas. Garneren doe je met een maraschinokers.



Een goede Manhattan variant met een voornamelijk dominerende sinaasappelsmaak en de butterscotch gaat een beetje tegen de verwachting in verloren. Hij is nog wel merkbaar maar zeer zwak. Er mag wel gezegd worden dat dit een stevige Manhattan is.

Cheers.