woensdag 23 januari 2013

1824 AA

Deze 1824 AA cocktail heb ik op het net gevonden zonder eigenlijk een verdere uitleg. Deze had ik wel graag gevonden, want een verklaring voor de naam had niet overbodig geweest.

De ingrediënten:
- Angostura (2 scheutjes)
- Mandarijnlikeur (3 cl) (Marie Brizard)
- Marsala (1,5 cl) (Florio Ambra Dolce)
- Vodka (3 cl) (Absolut)
- Mandarijnsap (4,5 cl)
- Ijsblokjes

De bereiding:
Doe alles in de shaker, goed schudden en strainen in een cocktailglas. Garneren kan je met een stukje mandarijn.



Een interessante cocktail met voornamelijk een mandarijnsmaak, maar in de verte merk je toch wel een aanwezigheid van wijn. Dit alles op een redelijk stevige vodka basis. Een cocktail met variaties op de klassieke ingrediënten. Zeker de moeite om eens te proberen.

Cheers.

dinsdag 22 januari 2013

Malibu Margarita

Kokosnoot is een van de meest geliefde smaken wereldwijd, waar zouden we deze dan niet kunnen combineren de reeds gekende smaken van de Margarita. Hier is de Malibu Margarita.

De ingrediënten:
- Malibu (3,75 cl)
- Tequila (wit) (3 cl) (Jose Cuervo Clasico)
- Triple Sec (1,5 cl) (St. Michel)
- Limoensap (1,5 cl)
- Sweet & Sour mix (4,5 cl) (3 cl limoensap en 1,5 cl suikersiroop)
- Ijsblokjes

De bereiding:
Maak een zoutrand op een cocktailglas met limoensap en zout. Doe dan alle ingrediënten in de shaker, krachtig schudden en strainen in het cocktailglas. Garneren doe je uiteraard met een schijfje limoen.


Deze Malibu Margarita zit echt goed in elkaar. Het limoensap maakt hier een zure cocktail van met een stevige basis van tequila en de rum in Malibu. Verder is er nog voldoende zoetheid door de Malibu en triple sec en uiteraard de siroop. Een echte aanrader om eens een tropische variatie te maken van de klassieke Margarita.

Cheers.

Woody In The Woodpecker

Iedereen kent Woody Woodpecker wel, het bekende cartoonfiguurtje, maar er is ook een cocktail die ongeveer deze naam draagt. Wat het verband is met deze cocktail weet ik niet, maar toch even proberen...

De ignrediënten:
- Cachaça (5 cl) (Pitu)
- Galliano (2,5 cl)
- Sinaasappelsap (25 cl)
- Ijsblokjes

De bereiding:
Doe enkele ijsblokjes in een longdrinkglas, doe dan alles in de shaker, krachtig schudden en strainen in het glas. Garneren kan je met een schijfje limoen, sinaasappel of een maraschinokers.


De cocktail verliest wel wat kracht door de grote hoeveelheid sinaasappelsap en hier kan de cachaça niet tegenop. De Galliano zorgt wel voor een aangename en zoete vanillesmaak. Volgende keer zeker wat minder sinaasappelsap gebruiken.

Cheers.

maandag 21 januari 2013

Winini

Over deze Winini heb ik weer geen verder informatie gevonden, enkel dat er gebruik wordt gemaakt van witte druivensap.

De ingrediënten:
- Perzikkenlikeur (4,5 cl) (Védrenne)
- Rum (spiced) (4,5 cl) (Captain Morgan Spiced Gold)
- Witte druivensap (17,75 cl)
- Ijsblokjes

De bereiding:
Doe enkele ijsblokjes in een longdrinkglas (33 cl) en doe alle ingrediënten in de shaker. Krachtig schudden en strainen in het glas. Garneren kan met een rietje en een maraschinokers.


Naargelang het merk druivensap dat je gebruikt wordt de smaak van deze longdrink bepaald. Het druivensap dat ik gebruikte was al vrij zoet, waardoor je een zeer zoet drankje krijgt aangezien je toch wel een grote hoeveelheid likeur gebruikt. De rum zorgt wel voor een goede en zelfs kruidige basis.

Cheers.

Windy Miller

Deze Windy Miller is voor het eerst gemaakt in het jaar 2000 in de Teatro bar in London.

De ingrediënten:
- Absinthe (1,5 cl) (Absente)
- Mandarijnlikeur (3 cl) (Marie Brizard)
- Vodka (citroen) (3 cl) (Absolut Citron)
- 7-Up/Sprite (aanvullend)
- Ijsblokjes

De bereiding:
Vul een longdrinkglas met ijsblokjes, doe alles behalve de 7-Up/Sprite in de shaker. Krachtig schudden en strainen in het glas. Verder aanvullen met 7-Up/Sprite. Garneren kan met een schijfje mandarijn of citroen.


Een fantastisch drankje dat nog een hele tijd zal meegaan. Als je naar de ingrediënten kijkt dan lijkt dit op een zeer zoet drankje, maar de absint zorgt ervoor dat dit niet het geval is en zorgt ook nog voor een aangename kruidige bijsmaak. Een aanrader.

Cheers.

Tropical Storm

Deze Tropical Storm longdrink komt uit een cocktailboek, genaamd The Ultimate Cocktail Book.

De ingrediënten:
- Braambessenlikeur (0,75 cl) (lokale supermarkt)
- Pompelmoessap (11,75 cl)
- Rozensiroop (3 cl)
- Ijsblokjes

De bereiding:
Vul een longdrinkglas met ijsblokjes, voeg vervolgens de ingrediënten toe met de braambessenlikeur als laatste. Garnering is niet nodig.


Naargelang het type pompelmoes je gebruikt kan dit drankje in smaak variëren van bitter tot zoet met een bittere toets. Ik heb de roze pompelmoes gebruikt en maakt van deze longdrink een zoet/bitter drankje, dit natuurlijk ook mede door de rozensiroop. Het is een drankje met zeer weinig alcohol waardoor er gerust enkele vlot naar binnen kunnen gaan.

Cheers.

The Slimblokes Blue Caribbean

De Slimblokes Blue Caribbean is een longdrink die gemaakt zou zijn op nieuwjaarsavond terwijl de maker aan het wegdromen was naar een tropisch paradijs.

De ingrediënten:
- Blue Curaçao (2,5 cl) (Bols)
- Crème de Bananes (2,5 cl) (Bols)
- Gin (2,5 cl) (Bombay Sapphire)
- Rum (wit) (2,5 cl) (Havana Club Añejo Blanco)
- Vodka (rood) (2,5 cl) (Eristoff Red)
- 7-Up/Sprite (aanvullend)
- Ijsblokjes

De bereiding:
Vul een longdrinkglas (33 cl) met ijsblokjes, doe alles behalve Blue Curaçao en 7-Up/Sprite in de shaker. Krachtig schudden en strainen in het glas. Aanvullen met 7-Up/Sprite en tenslotte de Blue Curaçao toevoegen. Garneren kan je met een stukje ananas of een maraschinokers.


Een cocktail met een flinke hoeveelheid drank, eigenlijk wel een zoet drankje met een waaier aan smaken. De 7-Up/Sprite brengt wel wat zuurheid in het drankje, maar toch had wat limoen- of citroensap niet misstaan. Aangezien dit drankje gemaakt was terwijl de maker aan het wegdromen was naar een tropisch paradijs had ik wel verwacht dat er wel ananassap of een ander tropisch vruchtensap aan te pas zou komen. Al bij al geen slecht drankje, iets voor de zoetebekken.

Cheers.

zondag 20 januari 2013

The Mouse

The Mouse is weer een modern longdrinkje dat wel goed kan scoren in het uitgaansmilieu. Deze heb ik gevonden op een Nederlandse cocktailsite.

De ingrediënten:
- Blue Curaçao (1,5 cl) (Bols)
- Malibu (1 cl)
- Pisang Ambon (1,5 cl)
- Sinaasappelsap (aanvullend)
- 7-Up/Sprite (aanvullend)
- Ijsblokjes

De bereiding:
Doe enkele ijsblokjes in een longdrinkglas, voeg vervolgens de dranken toe en vul tot het glas 3/4 gevuld is  aan met 7-Up/Sprite. Daarna aftoppen met sinaasappelsap. Garneer met 2 rietjes.


Weer zo'n tropisch drankje met veel suiker maar wel met een rijke waaier aan smaken. Leuk om uit te gaan, maar persoonlijk zal ik eerder naar een Tiki-cocktail grijpen dan dit als ik in een tropische bui ben.

Cheers.

The Final Fantasy

De Final Fantasy is een longdrink waar het minder frequente aardbeiensap gebruikt wordt. Veel info rond deze cocktail heb ik helaas niet gevonden.

De ingrediënten:
- Apricot Brandy (0,5 cl) (Bols)
- Cherry Brandy (0,5 cl) (Bols)
- Rum (wit) (1 cl) (Havana Club Añejo Blanco)
- Aardbeiensap (16 cl)
- Sinaasappelsap (7 cl)
- Sweet & Sour mix (1 cl) (0,66 limoensap en 0,33 cl suikersiroop)
- Ijsblokjes

De bereiding:
- Doe enkele ijsblokjes in een longdrinkglas (33 cl), doe vervolgens alles in de shaker, krachtig schudden en strainen in het glas. Garneren kan je met een schijfje sinaasappel of limoen en/of een aardbei.


Je krijgt een zeer fruitige maar wel een flauwe longdrink, de vruchtensappen zijn uiteraard zeer duidelijk aanwezig en zorgen voor een goede zuur/zoet verhouding, maar helaas gaan de likeuren en zeker de rum verloren in dit drankje. De bedoeling van dit drankje is wel goed, aangezien je een enorme waaier aan smaken hebt, maar de verhouding moeten zeker aangepast worden. Volgende keer beter.

Cheers.

Santa Rita Margarita

De Santa Rita Margarita is een variatie op de klassieke Margarita. Waarvan de naam afkomstig is is een vraagteken, want deze kan genoemd zijn naar Heilige Rita, maar je moet ook weten dat er enorm veel plaatsen in Latijns Amerika beginnen met Santa Rita, dus zekerheid is er niet.

De ingrediënten:
- Chambord (1,5 cl)
- Perzikkenschnapps (1,5 cl) (Peach Tree)
- Tequila (100% Agave) (Sauza Reposado)
- Sweet & Sour mix (6 cl) (4 cl limoensap en 2 cl suikersiroop)
- Ijsblokjes

De bereiding:
Maak een zoutrand op het glas met limoensap en zout, doe dan alle ingrediënten in de shaker, krachtig schudden en strainen in een Margarita glas. Garneren doe je met een schijfje limoen.



Door de Chambord krijg je niet enkel een mooie rode/orange/paarse kleur, maar je krijgt nog een extra bessensmaak mee aan een reeds zoetere en door de perzikkenschnapps verzachtende Margarita. De 2 likeuren zijn net genoeg aanwezig dat je ze duidelijk kan merken, zonder het geheel veel te zoet te maken en het zure karakter van de Margarita te behouden. Lekker...

Cheers.

zaterdag 19 januari 2013

Margarita

Na de Martini is de Margarita waarschijnlijk de meest gedronken cocktail is de VS. Voornamelijk in de warmere periodes is deze cocktail en enorm succes. Over de oorsprong van de cocktail is wederom een enorme discussie en er zijn al verschillende versies van gekomen, maar opvallend is dat deze bijna altijd naar een vrouw zijn genoemd. De meeste verhalen zijn ontstaan in de jaren 1940, maar eentje is er vanuit een artikel van 1936 dat de Margarita een Mexicaanse variatie zou zijn van de Daisy (waarbij tequila gebruikt werd in plaats van brandy) die in Tijuana ontstaan is tijdens de Drooglegging, toen er veel Amerikanen op zoek ginger over de grens naar alcohol.

Een ander punt van discussie is het glas, de Margarita wordt gemaakt in het typische Margarita glas, martini glazen, whiskey glazen, wijnglazen,... wederom geen duidelijkheid.

Waar nog over gediscussieerd wordt is het recept (uiteraard..). Elke barman heeft zo zijn eigen verhouding. Maar meestal wordt er vanuit gegaan om een eenvoudige 3:2:1 verhouding toe te passen.

Om het nog wat moeilijker te maken is er nog variatie in de bereidingswijze, gaande van shaken tot blenden en serveren met of zonder ijs, met of zonder zoutrand,...

Een laatste punt waar variatie in is, is de likeur. Dit gaat van Cointreau (of triple sec) tot Grand Marnier, tot Curaçao, tot...  Deze zullen aan bod komen in dit topic.

Mijn keuze is: De 3:2:1 verhouding, shaken, margaritaglas, Cointreau.

De ingrediënten:
- Tequila (wit) (6 cl) (Jose Cuervo Clasico)
- Cointreau (4 cl)
- Limoensap (2 cl)
- Ijsblokjes

De bereiding:
Maak en zoutrand met limoensap en zout, doe alles in de shaker, krachtig schudden en strainen in een Margarita glas. Garneren doe je met een schijfje limoen.



Een echte klassieker die niet voor niets een van de populairste cocktails is ter wereld. Fris, fruitig, een zoete toets en vooral straf...

Een heerlijke cocktail om te serveren tijdens de zomerbarbeque's (op andere momenten zal deze zeker ook wel smaken).

Cheers.

Wayfarer

Deze Wayfarer is een cocktail die van de website van Bols komt en die gebruik maakt van hun iets minder gemakkelijk te vinden Red Orange likeur, beter gekend onder de naam Bols Kontiki (dit is geen rode Curaçao, maar een likeur met tropische vruchten).

De ingrediënten:
- Red Orange likeur (6 cl) (Bols Kontiki)
- Vodka (rood) (3 cl) (Eristoff Red)
- Mandarijnsap (9 cl)
- Ijsblokjes

De bereiding:
Vul een whiskey glas met ijsblokjes, doe dan alle ingrediënten is de shaker, krachtig schudden en strainen in het glas. Garneren kan met een stukje mandarijn.



Ik had een beetje te snel over het recept gekeken en heb slechts 3 cl van de Bols Kontiki gebruikt en eigenlijk ben ik daar wel blij voor want uit vroegere cocktails heb ik al ondervonden dat 6 cl van een likeur meestal veel te veel is en dat het drankje een suikerbom wordt. Dus, met 3 cl is het al meer dan zoet genoeg en komt het mandarijnsap duidelijk over en kan je een duidelijk onderscheid maken tussen de verschillende ingrediënten. Een tropisch en zoet drankje met eigenlijk drie minder frequent gebruikte ingrediënten. Als je deze in huis hebt moet je deze zeker een maken.

Cheers.

Sicilian Negroni

Sicilië is een eiland dat, naast Spanje, wereldwijd gekend is voor de kweek van sinaasappelen. Daarom kreeg deze Negroni variant de naam Sicilian Negroni. Uiteraard gaan we hier sinaasappelsap gebruiken en dit ter vervanging van vermouth.

De ingrediënten:
- Campari (4,5 cl)
- Gin (4,5 cl) (Bombay Sapphire)
- Sinaasappelsap (4,5 cl)
- Ijsblokjes

De bereiding:
Vul een whiskey glas met ijsblokjes, doe vervolgens alle ingrediënten in de shaker, krachtig schudden en strainen in het glas. Garneren doe uiteraard met een schijfje sinaasappel.



Deze Sicilian Negroni doet me persoonlijk niet echt veel denken aan de klassieke Negroni, mede door het feit dat de vermouth niet gebruikt werd, het doet me eerder aan een "gewone" bittere shortdrink denken. De vermouth is toch even belangrijk als de andere ingrediënten in een Negroni. Dus zou ik eerder het sinaasappelsap toevoegen aan de klassieke Negroni en deze dan Sicilian Negroni noemen. Nu ga ik niet zeggen dat dit een slechte cocktail is, absoluut niet, enkel een beetje een ongelukkige naam gekregen. Over de smaak kan je zeggen dat deze vooral bitter is met een duidelijke kruidige aanwezigheid van de gin en een zeer sterke citrussmaak.

Cheers.

maandag 7 januari 2013

Strawberry Sunrise

Over deze Strawberry Sunrise heb ik niet veel informatie gevonden, enkel dat er een vette knipoog is naar de klassieke tequila sunrise. Maar de grenadine wordt vervangen door 2 rode likeuren en aardbeiensap.

De bereiding:
- Aardbeienlikeur (2 cl) (Dolfi)
- Braambessenlikeur (2 cl) (lokale supermarkt)
- Rum (wit) (2 cl) (Havana Club Añejo Blanco)
- Vodka (2 cl) (Absolut)
- Aardbeiensap (4 cl)
- Sinaasappelsap (4 cl)
- Ijsblokjes

De bereiding:
Vul een longdrinkglas met ijsblokjes, doe vervolgens alles in de shaker. Krachtig schudden en strainen in het longdrinkglas. Garneren kan je met een schijfje sinaasappel of een aardbei.


Een iets te zoet drankje met voornamelijk aardbei als smaak zoals je al in de naam kon zien. De 2 likeuren mochten iets minder zijn en de 2 basisdranken mochten iets meer zijn, dan had dit niet zo zoet geweest. De verhouding tussen het sinaasappelsap en het aardbeiensap is wel goed en zorgt voor een zoete/zure smaak.

Cheers.

zondag 6 januari 2013

Sovjet Sunset

De volgende longdrink is de Sovjet Sunset een fruitige longdrink die niets te maken heeft met de cocktails met sinaasappelsap en grenadine die we wel kennen als bv. Tequila Sunrise, Tequila Sunset.....

De ingrediënten:
- Triple Sec (3 cl) (St. Michel)
- Vodka (limoen) (3 cl) (Eristoff Limskaya)
- Limoensiroop (3 cl)
- Bruiswater (aanvullend)
- Ijsblokjes

De bereiding:
Doe enkele ijsblokjes in een longdrink, voeg vervolgens de ingrediënten toe en vul aan met bruiswater. Garneer met een rietje.


Eerder had ik al gezegd dat ik een enorme citrusfan ben. Dus vol enthousiasme begon ik aan dit recept. Eerlijk gezegd had ik al wel een beetje een vermoeden dat dit wel wat te zoet ging worden. En inderdaad dit is me wel wat te zoet. Over het "gehalte" aan citrus heb ik absoluut geen probleem, maar de 3 cl limoensiroop zijn toch wel wat veel.

Cheers.

Sex On The Beach

Deze klassieker kent ook iedereen wel, de Sex On The Beach. Deze cocktail werd voor het eerst gemaakt in 1987 in een bar in Ft. Lauderdale, Florida door Ted Pizio tijdens het jaarlijkse studentenfeest Spring Break. Deze cocktail sloeg in als een bom en werd en is nog altijd een enorm succes. Er zijn enorm veel variaties van deze cocktail, maar men kan wel zeggen dat er 2 basisrecepten zijn. Namelijk dat van de IBA en het recept van de restaurantketen TGI Friday's.

Hier volgt het recept van de IBA:

De ingrediënten:
- Perzikkenschnapps (2 cl) (Peach Tree)
- Vodka (4 cl) (Absolut)
- Sinaasappelsap (4 cl)
- Veenbessensap (4 cl)
- Ijsblokjes

De bereiding:
Doe alles in de shaker, krachtig schudden en strainen over ijsblokjes in een longdrinkglas. Garneren kan met een rietje en een schijfje sinaasappel.


Dit blijft een enorm succes op elk feest en het zal ook altijd een succes blijven, fruitig, zoet en een lichte zuurte.

Bij het recept van TGI Friday's wordt de perzikkenschnapps vervang door meloenlikeur en Chambord en het sinaasappelsap door ananassap. Bij dit recept wordt ook regelmatig Amaretto toegevoegd of wordt 1 van de 2 likeuren vervangen of weggelaten. Een enorm gamma aan variaties.

Cheers.

San Francisco

De San Francisco is een fruitig drankje dat je op vakantie in heel veel hotels en bars kan krijgen. Hierdoor is het weer moeilijk om een juist recept hiervoor te vinden en ga ik voort op het recept van Simon Difford.

De ingrediënten:
- Crème de Bananes (1,5 cl) (Bols)
- Triple Sec (1,5 cl) (St. Michel)
- Vodka (6 cl) (Absolut)
- Ananassap (4,5 cl)
- Sinaasappelsap (4,5 cl)
- Grenadine (0,75 cl)
- Ijsblokjes

De bereiding:
Vul een longdrinkglas met ijsblokjes, doe vervolgens alles in de shaker. Krachtig schudden en strainen in het longdrinkglas. Garneren kan met een rietje, maraschinokers en eventueel een schijfje sinaasappel.


Deze San Francisco is en blijft een voltreffer en zeker onder de vakantiegangers. Een waaier aan fruitige smaken op een stevige basis van vodka. In dit recept wordt er 6 cl vodka gebruikt, maar meestal zal je wel 4,5 cl krijgen. Toch blijft dit een heerlijk fruitig drankje.

Cheers.

Rusky Passion

Hier is nog eens een drankje om snel klaar te maken, namelijk de Rusky Passion, een Passoa-Orange met een stevige kick.

De ingrediënten:
- Passoa (3 cl)
- Vodka (3 cl) (Absolut)
- Sinaasappelsap (aanvullend)
- Ijsblokjes

De bereiding:
Doe een drietal ijsblokjes in een longdrinkglas, voeg vervolgens de dranken toe en vul aan met sinaasappelsap. Garneren kan met een schijfje sinaasappel en een rietje.


Het uitzicht doet je wat denken aan de bekende Tequila Sunrise, maar eigenlijk is dit gewoon een Passoa Orange. Hoewel,... je merkt wel dat dit wel sterker is dan een gewone Passoa Orange. Passie of z'n Russisch?

Cheers.

Ruby Screwdriver

Op elke cocktail klassieker zijn er wel verschillende variaties, zo ook op de klassieke Screwdriver. De mensen bij Absolut kwamen met de Ruby Screwdriver, een variatie met hun pompelmoesvodka.

De ingrediënten:
- Vodka (pompelmoes) (6 cl) (Absolut Ruby Red)
- Sinaasappelsap (aanvullend)
- Ijsblokjes

De bereiding:
Vul een longdrinkglas met ijsblokjes en voeg de ingrediënten toe. Roer het geheel even om en garneer met een rietje.


Een leuke variatie op de bekende klassieker. Bij de gewone Screwdriver kan je niet spreken over smaak, maar bij deze Ruby Screwdriver kan je dat wel. Je merkt een duidelijke bittere aanwezigheid en uiteraard door de alcohol merk je wel dat dit geen gewoon sinaasappelsap is. Zeker eens proberen als je de Ruby Red kan vinden, want dit is wel een beetje moeilijker hier in België. Het was voor mij ook een zoektocht en waar ik hem gekocht heb wordt deze nu niet meer verkocht, dus als men fles op is, wordt het weer een zoektocht.

Cheers.

Screwdriver

De volgende classic is de "Screwdriver" die iedereen wel kent onder de naam Vodka-orange. Deze cocktail is ontstaan in de jaren 1950 in het Midden Oosten toen Amerikaanse petroleum engineers ongemerkt vodka in hun sinaasappelsap deden (of sinaasappelsap bij hun vodka) en het geheel roerden met hun schroevendraaier.

Deze classic is opgenomen bij de I.B.A. officiële cocktails.

De ingrediënten (I.B.A.)
- Vodka (5 cl) (Absolut)
- Sinaasappelsap (10 cl)
- Ijsblokjes

De bereiding:
Vul een longdrinkglas met ijsblokjes, voeg de ingrediënten toe en roer even om. Garneren kan met een schijfje sinaasappelsap.


Een klassieker die we allemaal wel kennen van op een of ander feestje. Over de smaak valt weinig te zeggen, dat sinaasappelsap. Maar je merkt wel dat er alcohol in zit.

Cheers.

Purple Rain

De volgende cocktail is er eentje die wel eens populair kan zijn in het uitgaansleven en maakt gebruik van het  bij de jongeren populaire Flügel.

De ingrediënten:
- Blue Curaçao (2 cl) (Bols)
- Flügel (1 flesje = 2 cl)
- 7-Up/Sprite (aanvullend)
- Ijsblokjes

De bereiding:
Vul een longdrinkglas met ijsblokjes, voeg de dranken toe en vul verder aan met 7-Up/Sprite. Garneer met een rietje


Een mooi kleurtje en een zeer zoet drankje. Een beetje citroen- of limoensap had hier zeker wel bij gepast om de zoetheid wat te compenseren. Goed om eens cocktails te maken met Flügel, maar verder niet zo speciaal.

Cheers.

Peach Fuzz

Deze Peach Fuzz is een longdrink die ik gevonden heb op de website van Midori, de bekende felgroene meloenlikeur.

De ingrediënten:
- Meloenlikeur (2 cl) (Midori)
- Rum (goud) (3 cl) (Matusalem Clasico)
- Pompelmoessap (rood) (aanvullend)
- Ijsblokjes

De bereiding:
Vul een longdrinkglas met ijsblokjes en voeg de ingrediënten toe. Roer even om en garneer met een schijfje perzik.


De bedenker van deze longdrink wou eigenlijk de meloenlikeur met een rum mengen om een complexere smaak te krijgen en voegde het rode pompelmoessap toe om een zoete en bittere citrussmaak toe te voegen.  Hierbij verkrijg hij raar maar waar een perzikachtige smaak en daardoor werd het drankje Peach Fuzz gedoopt. Ik kan zeggen dat dit een experiment is dat aardig gelukt is.

Cheers.

zaterdag 5 januari 2013

Monarch Martini

De Monarch Martini is een cocktail van de Londense cocktailmaker Douglas Ankrah, ondertussen zijn er al verschillende variaties op gekomen vooral rond het element vlierbesbloesem. In het ene recept wordt deze gamaakt met vlierbesbloesemsiroop en het andere met vlierbesbloesemlikeur. In andere recepten worden er bitters toegevoegd...

De ingrediënten:
- Gin (5 cl)
- Citroensap (1,5 cl)
- Suikersiroop (1,5 cl)
- Vlierbesbloesemsiroop (2,25 cl)
- Water (1,5 cl)
- Muntblaadjes (7)
- Ijsblokjes

De bereiding:
Kneus de muntblaadjes in de shaker, rest toevoegen en krachtig schudden. Strainen in een cocktailglas en garneren met een citroenzeste of muntblaadje.



Deze Monarch Martini heeft inderdaad niet meer veel te maken met de klassieke Martini, enkel het gebruik van Gin als basisdrank. Ik stel voor om de suikersiroop te halveren of zelfs volledig weg te laten, want naar mijn smaak is dit veel te zoet. Misschien toch eens het originele recept opzoeken, want de combinatie van ingrediënten is wel veelbelovend, maar ik denk dat er te veel gewijzigd is aan de verhoudingen.

Cheers.

Frozen Pineapple Daiquiri

Uit de naam "Frozen Pineapple Daiquiri" kunnen we al afleiden dat het gaat om een daiquiri die in de blender gemaakt wordt en dat er ananas of ananassap aan te pas komt. In dit geval is het verse ananas, altijd lekker...

De ingrediënten:
- Rum (wit) (6 cl) (Havana Club Añejo Blanco, ik blijf voor daiquiri's bij de Cubaanse rum)
- Limoensap (1,5 cl)
- Suikersiroop (0,75 cl)
- Ananas (2 schijfjes en nog een 1/2 schijfje)
- Gecrushed ijs (uit een 6-tal ijsblokjes)

De bereiding:
Doe alles in de blender, even blenden en overgieten in een hurricane-glas. Garneren doe je met een rietje en uiteraard een stukje ananas.



Een heerlijk fruitige variatie van een absolute klassieker. Een leuke eigenschap van ananas en uiteraard ook ananas is, dat wanneer je het in de blender en ook in de shaker gebruikt, je een mooi schuimige substantie krijgt die een cocktail luchtig maakt, maar ook van een zeer aangename smaak voorziet. Deze cocktail moet je zeker eens proberen als je een verse ananas in huis hebt.

Cheers.

NKZ

Deze longdrink komt weer eens van het net en volgens de maker kan je deze maken met limoensap en limoenvodka of citroensap en citroenvodka. Ik heb gekozen voor de limoen. Wat NKZ wil zeggen is nog altijd een vraagteken.

De ingrediënten:
- Gin (2 cl) (Bombay Sapphire)
- Vodka (limoen) (2 cl) (Eristoff Limskaya) (of vodka (citroen))
- Limoensap (2 cl) (of citroensap)
- 7-Up/Sprite (aanvullend)
- Ijsblokjes

De bereiding:
Doe alles behalve 7-Up/Sprite in de shaker, krachtig schudden en strainen over ijsblokjes in een longdrinkglas. Vul verder aan met 7-Up/Sprite. Garneren kan met een schijfje limoen (of citroen).


Er zijn zo al enkele van die citrusdrankjes hier gepasseerd en ik blijf ze heerlijk vinden. Ik ben een enorme citrusfan. Maar deze keer merk je toch een andere en kruidige bijsmaak aan dit drankje, wat eigenlijk wel goed erbij past.

Cheers.

Sleepy Hollow

Deze Sleepy Hollow cocktail is genoemd naar het bekende verhaal van Washington Irving uit 1819. De cocktail is echter een klassieker uit de jaren 1930. De cocktail kwam al in het boek van David Embury en in het Esquire boek. Deze versie is die van Simon Difford (maar niet geserveerd "on the rocks") en is minder droog dan het originele recept.

De ingrediënten:
- Apricot Brandy (1,5 cl) (Bols)
- Gin (6 cl) (Bombay Dry Gin)
- Citroensap (3 cl)
- Suikersiroop (1,5 cl)
- Muntblaadjes (10)
- Ijsblokjes

De bereiding:
Kneus de muntblaadjes met de siroop en het citroensap in de shaker en voeg de rest van de ingrediënten toe. Krachtig schudden en strainen in een cocktailglas. Garneren hoeft niet maar een munttwijgje misstaat niet.



Een heerlijke klassieker, met duidelijke zoete en zure smaken met een duidelijke kruidige basissmaak. De frisheid van de munt komt ook zeer goed tot zijn recht in deze heerlijke creatie.

Cheers.

Melon Mezcalito

De Melon Mezcalito is een cocktail die ik op het net heb gevonden en waarvan de enigste verdere informatie is dat deze gemaakt is in El Farol te Santa Fe

De ingrediënten:
- Meloenlikeur (1,5 cl) (Midori)
- Mezcal (3 cl) (Gusano Rojo)
- Triple Sec (1,5 cl) (St. Michel)
- Limoensap (2,25 cl)
- Sinaasappelsap (3 cl)
- Ijsblokjes

De bereiding:
Doe alles in de shaker, krachtig schudden en strainen in een cocktailglas. Garneer met een schijfje limoen.



Je krijgt als resultaat een felgroene troebele cocktail met een zeer duidelijk citrusaroma. De verhoudingen in deze cocktail zitten heel goed, een duidelijke zoete aanwezigheid, voldoende zuurte en een stevige basis die duidelijk merkbaar is. Een goede cocktail om te serveren en om kennis te maken met Mezcal.

Cheers.

vrijdag 4 januari 2013

A Christmas Tale

Deze A Christmas Tale is weeral de laatste cocktail die tijdens de feestdagen van het afgelopen jaar eraan moest geloven. Verdere info van de cocktail hebb ik niet gevonden.

De ingrediënten:
- Frambozenlikeur (2,25 cl) (Védrenne)
- Whiskey (Canadian) (3,75 cl) (Canadian Club)
- Koffie (2,5 cl)
- Room (2,75 cl)
- Ijsblokjes (1)

De bereiding:
Doe het ene ijsblokje in een mengglas, voeg de rest van de ingrediënten toe en roer tot het ijsblokje gesmolten is. Giet over in een cocktailglas. Garnering is niet nodig.


Een cocktail met room moet normaal gezien in de shaker gemaakt worden en zeker niet geroerd worden. Vooral tijdens de feestdagen ben je al genoeg bezig met eten en drinken te maken en te serveren, laat staan dat je er dan nog een tijd moet staan roeren. Over de smaak kan wel gezegd worden dat dit lekker is, alles is duidelijk merkbaar en in goede verhouding (hoewel er wel wat meer whiskey aan te pas mocht komen). Een typische after-dinner cocktail.

Cheers.

Champagne Cocktail

Een volgende cocktail die er regelmatig moet aan moet geloven tijdens de feestdagen is de Champagne Cocktail, weer een klassieker uit 1862 van de bekende Jerry Thomas.

De ingrediënten:
- Angostura (+/- 4 druppels)
- Champagne (aanvullend, is ongeveer 9 cl)
- Suikerklontje (1/2)

De bereiding:
Doe de druppels Angostura op het klontje en plaats het in een Champagne flute. Vul verder aan met  de Champagne (of Cava, of Prosecco of sprankelende wijn, zorg er wel voor dat dit een droge wijn is). Garneer met een zeste van citroen en eventueel een maraschinokers.



Een heerlijke klassieker en een perfecte cocktail voor de feestdagen. Deze cocktail heeft het allemaal, een zoete toets, droogheid van de wijn, een bittere toets en een aroma van citrus.

Deze cocktail wordt tegenwoordig ook gemaakt door op het einde nog een float van 1,5 cl Cognac toe te voegen.

Cheers.

donderdag 3 januari 2013

Egg Nog

Egg Nog is een traditionele kerst- en eindejaarsdrank die in gigantische hoeveelheden gedronken wordt in
de VS en Canada tijdens deze periode.  Uiteraard zijn er hier op voorhand gemaakt mixversies van, maar hier gaan we uiteraard het spul zelf maken.

Over de geschiedenis van dit drankje is er zoals bij vele cocktails wederom veel discussie, maar ze zijn het er allen over eens dat het een zeer oud drankje is. Sommigen zeggen dat egg nog onstaan is uit een Middeleeuws Engelse drank, andere zeggen dat het ontstaan is in coloniaal Amerika in de loop van de jaren 1700.

Over de dranken is uiteraard ook veel discussie en zijn er verschillende mogelijkheden. Omdat brandy en wijn zwaar getaxeerd werd in de 18de eeuw in Amerika werd een goedkoper vervangmiddel gezocht, namelijk rum. Door de Amerikaanse Revolutie werd de rum toevoer verminderd en werd er overgeschakeld naar zelfgemaakte whiskey en uiteindelijk naar Bourbon.

Hierdoor wordt het uiteraard moeilijk om 1 correct recept te vinden, want ieder maakt egg nog zoals ze zelf willen en met ieders zijn keuze van drank. Het volgende recept is van Jerry Thomas uit 1862.

De ingrediënten:
- Brandy (3 cl) (Cognac mag hier zeker en vast ook gebruikt worden) (Courvoisier VS)
- Rum (bruin/goud) (3 cl) (Havana Club Añejo Especial)
- Bloemsuiker (1 el)
- Eiwit (1)
- Eidooier (1)
- Warme of koude melk (aanvullend)
- Optioneel: - Vanille extract (scheutje)
                   - Kaneel (snuifje)
                   - een beetje room

De bereiding:
Scheidt het eiwit van de dooier, klop de dooier op met de suiker en de kruiden in doe in een tas. Klop vervolgens het eiwit licht op en voeg terug toe aan de dooier. Voeg de dranken toe en vul verder aan met warme (of koude) melk. Garneren doe je met nootmuskaat (en eventueel nog wat extra kaneel).




Deze versie van de Egg Nog is zeker een klassieker en zal hoogstwaarschijnlijk wel een enorm succes zijn geweest en dat kan ik alleen maar beamen. Een heerlijke warme drank met toch wel een stevige alcoholkick. Een goede opwarmer voor de koude winterdagen.

Cheers.