Kir is nog steeds de populairste Franse aperitief en werd genoemd naar de burgemeester van Dijon (waar crème de cassis van afkomstig is) Felix Kir. Felix Kir was een verzetsheld en een absolute fan van lokale produkten. Hierdoor werd de Kir gemaakt met crème de cassis en lokale wijnen. De lokale wijnen waren zeer droog en vrij zuur van smaak, maar dit werd opgelost door de likeur. Deze aperitief werd een immens succes in Dijon en het duurde niet lang voor deze populair werd in heel Frankrijk en vervolgens de rest van de wereld. Nu nog steeds is dit een van de meest gedronken aperitieven.
De cocktail is opgenomen als een van de I.B.A. officiële cocktails, dit recept volgt hier dan ook.
De I.B.A. gebruikt een 1:10 verhouding, terwijl de oudste Franse recepten een 1:3 verhouding gebruiken. Moderne recepten gebruiken ook wel een 1:5 verhouding)
De ingrediënten:
- Crème de Cassis (1 cl) (De Dijon)
- Wijn (wit) (droog) (9 cl)
De bereiding:
Doe eerst de crème de cassis in een flute en vul aan met de wijn. Garnering is niet nodig.
Uiteraard is deze aperitief heerlijk, het is niet voor niets een van de meest gedronken aperitieven. De crème de cassis vult de wijn perfect aan.
Cheers.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten