zaterdag 19 januari 2013

Margarita

Na de Martini is de Margarita waarschijnlijk de meest gedronken cocktail is de VS. Voornamelijk in de warmere periodes is deze cocktail en enorm succes. Over de oorsprong van de cocktail is wederom een enorme discussie en er zijn al verschillende versies van gekomen, maar opvallend is dat deze bijna altijd naar een vrouw zijn genoemd. De meeste verhalen zijn ontstaan in de jaren 1940, maar eentje is er vanuit een artikel van 1936 dat de Margarita een Mexicaanse variatie zou zijn van de Daisy (waarbij tequila gebruikt werd in plaats van brandy) die in Tijuana ontstaan is tijdens de Drooglegging, toen er veel Amerikanen op zoek ginger over de grens naar alcohol.

Een ander punt van discussie is het glas, de Margarita wordt gemaakt in het typische Margarita glas, martini glazen, whiskey glazen, wijnglazen,... wederom geen duidelijkheid.

Waar nog over gediscussieerd wordt is het recept (uiteraard..). Elke barman heeft zo zijn eigen verhouding. Maar meestal wordt er vanuit gegaan om een eenvoudige 3:2:1 verhouding toe te passen.

Om het nog wat moeilijker te maken is er nog variatie in de bereidingswijze, gaande van shaken tot blenden en serveren met of zonder ijs, met of zonder zoutrand,...

Een laatste punt waar variatie in is, is de likeur. Dit gaat van Cointreau (of triple sec) tot Grand Marnier, tot Curaçao, tot...  Deze zullen aan bod komen in dit topic.

Mijn keuze is: De 3:2:1 verhouding, shaken, margaritaglas, Cointreau.

De ingrediënten:
- Tequila (wit) (6 cl) (Jose Cuervo Clasico)
- Cointreau (4 cl)
- Limoensap (2 cl)
- Ijsblokjes

De bereiding:
Maak en zoutrand met limoensap en zout, doe alles in de shaker, krachtig schudden en strainen in een Margarita glas. Garneren doe je met een schijfje limoen.Een echte klassieker die niet voor niets een van de populairste cocktails is ter wereld. Fris, fruitig, een zoete toets en vooral straf...

Een heerlijke cocktail om te serveren tijdens de zomerbarbeque's (op andere momenten zal deze zeker ook wel smaken).

Cheers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten