donderdag 23 februari 2012

Waldorf Cocktail

De Waldorf cocktail, genaamd naar het legendarische Waldorf hotel.  Het Waldorf hotel stond op de plaats waar nu het Empire State Building staat.  Van deze cocktail zijn er 2 versies, namelijk de originele versie uit 1914 en de moderne versie van Dale DeGroff. De moderne versie bevat minder Absint en meer whiskey omdat de smaken van nu en toen enorm verschillen. Een tweede reden waarom er minder Absint in is door de absint-ban. Tijdens de absint-ban ging men op zoek naar vervangmiddelen zoals pastis en Ricard, maar omdat deze veel zoeter zijn dan absint werd de cocktail te zoet.

Dit is het originele recept uit 1914 waarbij gelijke delen Absint, vermout en whiskey gebruikt werden.
De ingrediënten:
- Absint (3 cl) (l'Hermitage 55°)
- Angostura (scheutje)
- Vermouth (zoet) (3 cl) (Martini Rosso)
- Whiskey (Rye) (3 cl) (Pikesville Straight Rye)
- Ijsblokjes

De bereiding:
Doe alles in een mengglas, even roeren en strainen in een cocktailglas. Garneer met een citroenzeste.
Je krijgt als resultaat een licht troebele cocktail (afhankelijk van het merk Absint dat je gebruikt, want de ene Absint wordt zeer troebel bij contact met ijs, een andere minder troebel en er zijn er die helder blijven). Je merkt ook een groene schijn over de cocktail (ook afhankelijk van het merk en type Absint dat je gebruikt). De gasten uit het Waldorf hotel moesten blijkbaar wel verzot zijn op anijs, want veel anders dan anijs proef je niet. Niet men favoriete cocktail.


Dit is het moderne recept van Dale Degroff uit "The craft of the cocktail":
De ingrediënten:
- Absint (0,75 cl) (l'Hermitage 55°)
- Angostura (2 scheutjes)
- Bourbon (6 cl) (Maker's Mark)
- Vermouth (zoet) (2,25 cl) (Martini Rosso)
- Ijsblokjes

De bereiding:
Reinig het glas met Absint en doe de overtollige Absint weg, doe vervolgens de rest in een mengglas, even goed roeren en strain in het met Absint gespoelde cocktailglas. Garneren kan met een citroenzeste.Wat er onmiddellijk opvalt aan deze versie is uiteraard de hoeveelheid Absint. De dominante anijssmaak is weg en nog maar mild aanwezig, de extra scheut Angostura moet de bitterheid van het originele recept compenseren, wat wel lukt. De whiskey is veel harder aanwezig maar bourbon verzacht deze smaak wel iets tegenover dat men rye whiskey zou gebruiken. Deze versie vind ik al veel beter dan het originele recept, maar aangezien ik toch niet zo'n fan ben van die zware whiskey cocktails zal dit ook bij een enkele keer blijven.

Cheers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten