zaterdag 8 januari 2011

Inleiding

De term Pousse Café kent iedereen wel en is door bijna iedereen al foutief geinterpreteerd want een Pousse Café is tegenwoordig een Cognac of likeurtje bij de koffie na het eten.  De Pousse Café is ontstaan  en werd direct een enorm succes in Frankrijk in de 19de eeuw. Wat weinig mensen weten is dat de originele Pousse Café een combinatie is van 7 tot 10 verschillende dranken en/of likeuren die op elkaar "geplaatst" worden.  De dranken blijven gescheiden door het soortelijk gewicht wat vooral bestaat uit suiker en alcohol (hoe meer suiker hoe zwaarder, hoe meer alcohol hoe lichter).

Hier is een voorbeeldje van een echte Pousse Café

Pousse Café zoals het hoort

De Pousse Café zijn net zo rap verdwenen als ze gekomen zijn omdat sommige ervan totaal niet te drinken waren, het vergt wat tijd en handigheid om ze te maken en de recepten zijn allemaal afhankelijk van bepaalde merken van likeuren.

Dit laatste heb ik persoonlijk getest met 3 verschillende koffielikeuren (Kahlua, Tia Maria en After) en Amaretto. Kahlua gaat onder Amaretto, terwijl Tia Maria mengt en After gaat er boven.

Nu beginnen de Pousse Café's toch terug wat populariteit te krijgen in de cocktailwereld ook voornamelijk omdat het oog ook wel wat wil.  Tegenwoordig worden ook meestal maar 3 tot 5 lagen gebruikt.  Op het internet kan je verschillende lijsten vinden met het soortelijk gewicht van de verschillende dranken en likeuren, maar deze kan je toch niet altijd betrouwen (zelf ondervonden) aangezien de samenstelling van een likeur kan verschillen van merk tot merk en zelfs tussen de verschillende exportlanden, dus zelf testen en noteren is de boodschap...... veel succes

Geen opmerkingen:

Een reactie posten