donderdag 17 april 2014

Gin Punch #2

Deze versie van de Gin Punch is afkomstig uit 1928 en neergeschreven door Herbert Asbury in het boek over Jerry Thomas. Het is een rijker recept dan het klassieke gin, bitters, citroen, suiker en water. We gaan namelijk oude jenever gebruiken, dat destijds meer gebruikt werd als zijnde "gin".

De ingrediënten:
- Jenever (oud) (9 cl) (Bols Zeer Oude Jenever)
- Maraschinolikeur (0,38 cl) (Joseph Cartron)
- Ananassap (0,38 cl)
- Citroensap (1,5 cl)
- Sinaasappelsap (0,75 cl)
- Frambozen (voor 0,75 cl sap)
- Suikersiroop (0,75 cl)
- Water (6 cl)
- Ijsblokjes

De bereiding:
Doe alles in de shaker, goed schudden en strainen in een longdrinkglas. Garneren doe je met bessen.



Een rijker recept, maar ook een rijkere smaak. Ondanks de kleine hoeveelheden is alles merkbaar, natuurlijk gedomineerd door het moutkarakter van de jenever. Een zeer volwassen cocktail met een uiterst goede balans.

Je kan trouwens ook een variatie van dit recept vinden op het internet (zonder maraschinolikeur)
- Jenever (oud) (9 cl)
- Citroensap (uit een 1/2 kleine citroen)
- Frambozensiroop (1 el)
- Ananas (1 stukje)
- Sinaasappel (2 schijfjes)
- Suiker (2 el)
- Water (6 cl)
- Ijsblokjes

Doe de jenever, citroensap, siroop, suiker en water in de shaker, goed schudden en strainen in een longdrinkglas. Gebruik het fruit als garnering.

Cheers.

Hana Lei Bay

Hana Lei Bay is de baai die gelegen is rond het kleine dorp Hana Lei in Kauai County, Hawaii. Meer info hierover kan je altijd op het internet vinden, we gaan hier een cocktail bespreken.

De ingrediënten:
- Frambozenlikeur (3 cl) (Védrenne)
- Rum (goud) (6 cl) (Havana Club Añejo Especial)
- Ananassap (9 cl)
- Kokosroom (6 cl)
- Frambozen (een hoeveel is niet gegeven, je kan hier zelf in kiezen, ik heb er een tiental gebruikt)
- Gecrushed ijs

De bereiding:
Doe alles in de blender, kort blenden en overgieten in een hurricaneglas. Garneren kan je met een stukje ananas en wat frambozen.



Een tiki cocktail met een flinke knipoog naar de Colada familie, door het gebruik van ananassap en kokosroom. Uiteraard domineert de smaak van frambozen. Zeker een om te proberen als je een fan bent van tropische (en Colada-achtige) cocktails.

Cheers.

donderdag 10 april 2014

Rat Pack Manhattan

De Rat Pack Manhattan kan je beschouwen als een uitbreiding op de Perfect Manhattan. Deze uitbreiding wordt gedaan met Grand Marnier.

De ingrediënten:
- Angostura (3 scheutjes)
- Bourbon (4,5 cl) (Four Roses)
- Grand Marnier (1,5 cl)
- Vermouth (droog) (2,25 cl) (Martini Extra Dry)
- Vermouth (zoet) (2,25 cl) (Martini Rosso)
- Ijsblokjes

De bereiding:
Doe alles in een mengglas, even roeren en strainen in een cocktailglas. Garneren kan je met een maraschinokers.



Een Perfect Manhattan die aangevuld is met een aangename sinaasappelsmaak. Eigenlijk is dit zelfs eerder een Sweet Manhattan geworden. Zeker de moeite om eens te proberen.

Cheers.

Nuclear Iced Tea

De Nuclear Iced Tea is een moderne variatie op de klassieke L.I.I.T. en om het "nucleair" kleurtje te verkrijgen gebruiken we meloenlikeur.

De ingrediënten:
- Gin (1,5 cl) (Bombay Sapphire)
- Meloenlikeur (3 cl) (Midori)
- Rum (overproof) (1,5 cl) (Wray & Nephew)
- Triple Sec (1,5 cl) (St. Michel)
- Vodka (1,5 cl) (Knebep)
- Sweet & Sour mix (6 cl) (4 cl limoensap en 2 cl suikersiroop)
- 7-Up/Sprite (6 cl)
- Ijsblokjes

De bereiding:
Alles behalve 7-Up/Sprite in de shaker, goed schudden en strainen over ijsblokjes in een longdrinkglas. Voeg tenslotte de 7-Up/Sprite toe. Garnering is met dit kleurtje niet nodig.



Mijn eerste gedacht was dat de meloenlikeur alles zou overheersen, maar dit is dus niet gebeurt. De rum is duidelijk aanwezig en de meloensmaak wordt gecompenseerd door de aanwezigheid van het limoensap. De Gin en triple sec gaan wel wat verloren in deze cocktail.

Cheers.

Caipiruva

De Caipiruva is een Caipirinhavariatie die gemaakt is door de bekende cocktailmaker Dale DeGroff. Bij deze variant worden er naast limoen ook druiven gebruikt.

De ingrediënten:
- Cachaça (6 cl) (Pitu)
- Limoen (1/2 in stukjes)
- Druiven (wit) (10)
- Rietsuiker (2 tl)
- Gecrushed ijs

De bereiding:
Kneus de limoen, druiven en de suiker in een whiskey glas. Vul dan het glas op met gecrushed ijs en voeg als laatste de Cachaça toe. Garneren kan met een rietje.



Een heerlijke combinatie van limoen en druiven. Een zeer interessante variatie op die klassieker. Zeker een om eens aan je gasten aan te bieden.

Cheers.

Mediterranean Caipirinha

De eerste aardbeien waren er en deze kunnen we altijd gebruiken om een heerlijke cocktail te maken. Deze keer worden de aardbeien gecombineerd met druiven en basilicumblaadjes om een "Mediterranean Caipirinha" te maken.

De ingrediënten:
- Cachaça (6 cl) (Pitu)
- Aardbeien (3)
- Druiven (rood of wit) (3)
- Basilicumblaadjes (4)
- Suiker (1 tl)
- Gecrushed ijs

De bereiding:
Kneus het fruit en de basilicumblaadjes met de suiker in een whiskeyglas. Vul dan het glas op met gecrushed ijs en voeg de Cachaça toe. Garneren kan je met een rietje.



Een zeer fruitige maar tegelijk ook een kruidige cocktail. De aarbeien, druiven en de Cachaça vormen een mooie combinatie die nog eens verrijkt wordt door de basilicum. Een echte aanrader. Miisschien toch nog even wachten tot de aardbeien wat zoeter zijn om het drankje iets zoeter te maken.

Cheers.

dinsdag 8 april 2014

Swan Cocktail

Deze keer is er een cocktail aan de beurt die dit jaar zijn 100ste verjaardag viert. De Swan Cocktail is een cocktail die rond 1914 voor het eerst werd gemaakt door Jacques Straub, maar het recept hiervan was verschillend dan onderstaand recept. Angostura ipv Abbott's en geen pastis. De meest populaire versie is deze:

De ingrediënten:
- Abbott's bitters (2 scheutjes) (huisgemaakt)
- Gin (1,5 cl) (Bombay Dry Gin)
- Pastis (0,75 cl) (Ricard)
- Vermouth (droog) (Martini Extra Dry)
- Limoensap (3 cl)
- Ijsblokjes

De bereiding:
Doe alles in de shaker, goed schudden en strainen in een cocktailglas. Garnering is niet nodig.



Het was lang geleden dat ik m'n huisgemaakte Abbott's bitters nog eens kon bovenhalen en bij deze de Swan Cocktail. Een klassieke combinatie van gin, vermouth en bitters, met een extra toets van anijs. Ondanks de grote hoeveelheid limoensap in vergelijk met de spirits overheerst de limoen zeker niet. Een cocktail die het waard is om een eeuw oud te worden, en er mag er gerust nog een bij komen.

Cheers.