zaterdag 30 november 2013

Meadowlark Cocktail

Een "meadowlark" is een Noord-Amerikaanse vogelsoort met een opvallende gele of rode borst. Ik ga hier nu niet over vogels schrijven maar over de "Meadowlark Cocktail", een combinatie van brandy en Ierse whiskey.

De ingrediënten:
- Brandy (Spaans) (2,25 cl) (Osborne Veterano)
- Maraschinolikeur (1 tl) (Joseph Cartron)
- Vermouth (zoet) (2,25 cl) (Martini Rosso)
- Whiskey (Irish) (2,25 cl) (Bushmills)
- Ijsblokjes

De bereiding:
Doe alles in een mengglas, even roeren en strainen in een cocktailcoupe. Garneren doe je met een "brandied cherry".



Een interessante combinatie van brandy, whiskey en vermouth waarbij de whiskey zeer goed centraal komt te staan, eigenlijk wel wat tegen te verwachting in. Een interessant drankje om rustig van te nippen.

Cheers.

The Last Mechanical Art

Deze cocktail is een creatie van Maksym Pazuniak, het recept ervan heb ik op het internet gevonden. Het is een cocktail met 4 ingrediënten en elk in dezelfde hoeveelheid.

De ingrediënten:
- Campari (2,25 cl)
- Cynar (2,25 cl)
- Mezcal (2,25 cl) (Gusano Rojo)
- Punt E Mes (2,25 cl) (Carpano)
- Ijsblokjes

De bereiding:
Doe alles in een mengglas, even roeren en strainen in een cocktailcoupe. Garneren doe je met een sinaasappelzeste.



Uiteraard staat een bittere smaak hier centraal, vooral de Campari is zeer dominant en zorgt voor een duidelijke sinaasappelsmaak. De Mezcal zorgt voor een "rokerige" smaak en zorgt voor een stevige basis.  Een interessante bitterzoete cocktail.

Cheers.

vrijdag 29 november 2013

Granville

De Granville is een cocktail die terug te vinden is in het boek "The Ultimate A-to-Z Bar Guide" en behoort ondertussen ook tot de uitgestorven cocktails omdat er Crème de Grand Marnier werd gebruikt.

De ingrediënten:
- Calvados (2,25 cl) (Père Magloire Fine Calvados)
- Crème de Grand Marnier (2,25 cl)
- Gin (4,5 cl) (Bombay Sapphire)
- Citroensap (2,25 cl)
- Ijsblokjes

De bereiding:
Doe alles in de shaker, goed schudden en strainen in een cocktailglas. Garnering is niet nodig.




De combinatie van citrus en Crème de Grand Marnier is niet echt een geslaagde combinatie (zie de review van de Florida Bay Smoothie. Deze keer is het weer hetzelfde, het lijkt op een zure room met een kruidige bijsmaak van de gin. De Calvados gaat tevens ook bijna volledig verloren. Hier maak ik geen zonde van dat het een uitgestorven cocktail is.

Cheers. (of toch maar niet...)

donderdag 28 november 2013

Florida Punch

Zoals al enkele malen is gebleken wordt er bij een cocktail waarbij "Florida" in de naam komt veel citrussappen gebruikt, niets is minder waar voor deze Florida Punch. Op het internet kan je hier wel enkele variaties voor vinden waarbij er meestal ook ananassap aan te pas komt. Maar bij deze houden we het bij de citrus.

De ingrediënten:
- Cognac (1,5 cl) (Courvoisier VS)
- Rum (bruin) (6 cl) (Bacardi Black)
- Pompelmoessap (6 cl)
- Sinaasappelsap (6 cl)
- Ijsblokjes

De bereiding:
Doe alles in de shaker, goed schudden en strainen in een met ijsblokjes gevuld longdrinkglas. Garneren doe je uiteraard met een stukje sinaasappel.



Een zeer verfrissende cocktail met uiteraard zeer aanwezig citrussmaken. Het fijne aan deze cocktail is dat er toch een vette knipoog is gegeven naar de oude manier van punches maken met de combinatie van cognac (of brandy) en rum. Een zeer geslaagde cocktail!!!

Cheers.

Test Tube Baby

De "Test Tube Baby" is een Pousse Café waarvan ik het recept op het internet heb gevonden met als commentaat "Shooters A Beaumont". Het is een Pousse Café die ondertussen is uitgestorven want we gebruiken Crème de Grand Marnier.

De ingrediënten:
- Crème de Grand Marnier (2 cl)
- Baileys (2 cl)
- Ouzo (2 cl) (Tsantali)

De bereiding:
Layer de ingrediënten in bovenstaande volgorde voorzichtig op elkaar.



Een interessante pousse café met smaken van sinaasappel, anijs en chocolade. Tegen de verwachting in wordt de anijs sterk tegengegaan en verdwijnt zelfs wat naar de achtergrond.

Cheers.

woensdag 27 november 2013

Tropic

De "Tropic" is een cocktail van het longdrinktype en is er eentje die reeds in de jaren 1950 al werd gemaakt.  Dit recept heb ik gevonden op de website van Simon Difford. Ondanks de tropisch klinkende naam, zit er eigenlijk niet echt tropische ingrediënten in (citroenen en pompelmoezen zijn toch niet echt tropisch dacht ik).

De ingrediënten:
- DOM Benedictine (3 cl)
- Wijn (wit) (6 cl)
- Citroensap (1,5 cl)
- Pompelmoessap (6 cl)
- Ijsblokjes

De bereiding:
Doe alles in de shaker, krachtig schudden en strainen in een met ijsblokjes gevuld longdrinkglas. Garneren kan je met een schijfje citroen.



De likeur DOM Benedictine doet zeer goed z'n werk in het zoeter maken van de citroen en pompelmoes, zo wordt ook de bitterheid wat onderdrukt, maar is toch nog voldoende aanwezig. De wijn zorgt voor een droogte (in mijn geval nog wat extra zoetheid want het was een demi-sec). Zeker eentje om eens te proberen. Al blijf ik het een rare cocktail vinden.

Cheers.

Russian Beach

De Russian Beach is een cocktail die ik op het net heb gevonden maar waar voor de zoveelste keer weer geen verdere informatie bij was.

De ingrediënten:
- Pernod (1 cl)
- Triple Sec (2 cl) (St. Michel)
- Vodka (3 cl) (Knebep)
- Vodka (zwart) (2 cl) (Eristoff Black)
- Pompelmoessap (3 cl)
- Sinaasappelsap (3 cl)
- Ijsblokjes

De bereiding:
Doe alles behalve de zwarte vodka in de shaker, goed schudden en strainen in een met ijsblokjes gevuld longdrinkglas. Voeg vervolgens voorzichtig de zwarte vodka toe. Garneren kan je dan met een schijfje sinaasappel en een maraschinokers.



Als er in een cocktailnaam "Russian" weet je al zeker dat er vodka aan te pas komt, maar misschien is deze naam toch wel een beetje een spotnaam. Want de zwarte vodka loopt zachtjes door het drankje en maakt deze geleidelijk aan volledig zwart. Heeft dit een ondertoon van spot voor vervuiling, of olie misschien????. In ieder geval is het wel een smakelijk drankje en ondanks de kleinste hoeveelheid aanwezig is de Pernod toch de meest dominerende smaak. De citrussappen zitten in een goede verhouding en de zwarte vodka brengt een aangename bessensmaak met zich mee (hoewel ik denk dat deze cocktail eerder gemaakt is voor de zwarte neutrale vodka "Blavod"). Hoe dan ook een aangename en verfrissende cocktail.

Cheers.

donderdag 14 november 2013

Cacique Añejo Superior

Ron Cacique is een rum uit Venezuela die gemaakt werd door Distilerias Uindas S.A., dat overgenomen is door Diageo. Het is een die gerijpt heeft in gebruikte whiskey en bourbon vaten en heeft een alcoholpercentage van 40%.  Het is een blend van 7 verschillende rums die elks tussen de 2 en de 6 jaar hebben gerijpt.


Uitzicht: Een amberkleurige/donkergouden rum is een fles met een (helaas) plastic dop.

Geur: Een alcoholgeur waar zachte toetsen van vanille en honing in terug te vinden zijn.

Smaak: Een eerste smaak die je tegemoet komt is de smaak van leder, sinaasappel, vanille en honing, daarna komt er een kruidige smaak bij en tenslotte kan je een aanwezigheid merken van peper.

Besluit: Een klassieke rum (vergelijkbaar met de Cubaanse rums) die interessant is om rum te leren appreciëren. Van deze rum kan je rustig genieten, maar zeker en vast ook gebruiken in cocktails. Voor de prijs van ongeveer 15 euro is deze rum zeker geen miskoop, maar zelfs een goede aankoop.


woensdag 13 november 2013

Bacardi Gold

De Bacardi Gold is een rum uit het wereldberoemde Bacardi-huis. De rum is ook op de markt te verkrijgen onder de naam Bacardi Oro. Hier in België heeft Bacardi Gold een alcoholpercentage van 37,5%, in andere landen kan je deze vinden met 40% alcohol.



Uitzicht: Een gouden en lichtamberkleurige rum in de klassieke Bacardi-fles.

Geur: Je ruikt voornamelijk de alcohol, daarna komt er een geur van eik en een zacht aroma van vanille.

Smaak: Zoals de geur, vooral alcohol met lichte smaken van eik en vervolgens kruiden.

Besluit: Een rum die geschikt is voor cocktails te maken, maar niet echt om zo van te nippen. Dit is een typisch kenmerk van de Puerto Ricaanse rums. Gebruik deze wel voor te mixen, want dan komen de smaken toch iets meer tot hun recht. Deze rum kan je vinden voor 17-19 euro.

dinsdag 12 november 2013

Kingdom

Na lang zoeken had ik nog eens een receptje gevonden met de Duitse kleine bittere flesje, namelijk Underberg Bitters. De cocktail is genaamd "Kingdom" en hierbij wordt er single malt Scotch gemengd met Underberg en witte wijn.

De ingrediënten:
- Underberg bitters (2 cl)
- Whiskey (Scotch single malt) (3 cl) (Aberlour 10)
- Wijn (wit) (1 cl)
- Ijsblokjes

De bereiding:
Doe alles in een mengglas, even roeren en strainen in een cocktailglas. Garneren doe je met een cocktailuitje.


Een degelijke cocktail met uiteraard de bitters die domineren in smaak. De wijn zorgt voor extra droogte en zoetheid (ik had een demi-sec gebruikt) en de Scotch zorgt uiteraard voor een rijpe stevige basissmaak.

Cheers.

Planter's Punch

Nog een klassieker is de Planter's Punch, een cocktail die het eerst beschreven werd in 1878 en z'n ontstaan vond in Jamaica. Door de tijd heen is het recept tientallen keren aangepast en maakt iedere bartender z'n Planter's Punch op een andere manier. De variaties zijn in de rum te vinden (wit, goud, bruin, Jamaicaans), de vruchtensappen, wel of niet toevoegen van een zoetmaker,...

Het klassieke recept wordt gemaakt volgens het oude rijmpje: "one of sweet, two of sour, three of strong and four of weak". Wederom hier is enorm veel variatie in gekomen door de tijd heen.

De Planter's Punch is tevens ook opgenomen als een I.B.A. officiële cocktail.

De ingrediënten:
- Angostura bitters (1-2 scheutje(s))
- Rum (bruin) (6 cl) (El Dorado original dark)
- Limoensap (3 cl)
- Grenadine (1 cl)
- Bruiswater (aanvullend)
- Ijsblokjes

De bereiding:
Vul een longdrinkglas met ijsblokjes, doe vervolgens de rum, het limoensap en de grenadine in de shaker. Even krachtig schudden en strainen over het ijs. Vul aan met bruiswater en roer zachtjes even om. Voeg tenslotte de Angostura bitters toe en garneer met een schijfje citroen, of sinaasappel.


Een heerlijke verfrisser voor de warme zomerdagen. Een aangename zuurte met een zoete toets, maar toch wel een stevige rumbasis. Zeker eens de moeite om te proberen.

Cheers.

John Collins

De John Collins is een uitermate bekende cocktail die sinds lange tijd gedronken wordt, namelijk sinds de jaren 1860. Of de John Collins of de Tom Collins het eerste was is niet echt duidelijk, maar algemeen wordt gezegd dat deze rond dezelfde tijd zijn ontdekt. Bij de Tom Collins wordt er Old Tom gin gebruikt en bij de John Collins de klassieke London Dry gin (waarschijnlijk werd er vroeger eerder jenever gebruikt dan gin). Zoals bij de meeste klassieke cocktails is het recept in de loop der tijden meermaals gewijzigd en is er niet echt een afgesproken recept. Het onderstaande recept is min of meer het meest gebruikte recept voor de familie van de Collins cocktails.

De ingrediënten:
- Gin (6 cl) (Bombay Dry gin)
- Citroensap (3 cl)
- Suikersiroop (1,5 cl)
- Bruiswater (aanvullend)
- Ijsblokjes

De bereiding:
Vul een longdrinkglas (van 33 cl!!! anders is het geen Collins) met ijsblokjes, voeg de ingrediënten toe en roer zachtjes. Garneren doe je met een schijfje citroen en een maraschinokers.


Een heerlijke verfrissende cocktail die je best kan vergelijken met een kruidige citroenlimonade. Een echte aanrader en het is niet te verwonderen dat er van deze cocktail uit een hele cocktailgroep is ontstaan. Zeker eentje om te proberen en zeker te herhalen.

Cheers.

maandag 11 november 2013

Lazy Licker

De Lazy Licker is een cocktail die ik op het internet heb gevonden met de volgende bijhorende tekst: "A Margarita, or is it?"

De ingrediënten:
- Blue Curaçao (1,5 cl) (Bols)
- Perzikkenlikeur (0,75 cl) (Védrenne)
- Tequila (goud) (3 cl) (Sauza Gold)
- Sweet & Sour mix (7,5 cl) (5 cl limoensap + 2,5 cl suikersiroop)
- Cola (7,5 cl)
- Gecrushed ijs
- Ijsblokjes

De bereiding:
Doe alles behalve de cola in de shaker, goed schudden en over gecrushed ijs strainen in een coupette. Voeg tenslotte de cola toe en garneer met een stukje limoen.


Dit zou je een aagevulde blauwe Margarita kunnen noemen. Voor degenen die het vergeten waren een Margarita bestaat uit tequila, triple sec (Cointreau) en limoensap. Voor de rest eerder een zoete Margarita aangevuld met smaken van perzik en uiteraard de cola.

Cheers.

South China Breeze

Als we aan fruit denken dat uit China komt denken we uiteraard eerst aan mandarijnen en lychee's. Deze 2 vruchten staan centraal in deze South China Breeze.

De ingrediënten:
- Angostura (4 scheutjes)
- Vodka (mandarijn) (6 cl) (Absolut Mandrin)
- Pompelmoessap (wit) (9 cl)
- Lycheesiroop (4,5 cl)
- Ijsblokjes

De bereiding:
Doe alles in de shaker, goed schudden en strainen over ijsblokjes in een longdrinkglas. Garneren kan je met een stukje pompelmoes.



Uiteraard is de bitterheid de meest dominerende smaak door de grote hoeveelheid pompelmoessap en natuurlijk de relatief grote hoeveelheid bitters. Ondanks de grote portie siroop is deze cocktail zoet, maar niet te zoet (hier zullen er natuurlijk wel anderen anders over denken). Een lekker drankje dat wel kan dienen als verfrisser maar hou dan toch maar ergens een glaasje fris water in de buurt om na te spoelen, want anders ga je nog meer dorst krijgen.

Cheers.

Scotch Holiday Sour

De Scotch Holiday Sour is een cocktail uit het boek "The New New York Bartenders Guide" en uit de naam kan je afleiden dat er Scotch en citroen aan te pas komt. De "Holiday" staat blijkbaar voor Cherry brandy en zoete vermouth.

De ingrediënten:
- Cherry brandy (3 cl) (Bols)
- Vermouth (zoet) (1,5 cl) (Martini Rosso)
- Whiskey (Scotch blended) (6 cl) (The Famous Grouse)
- Citroensap (3 cl)
- Ijsblokjes

De bereiding:
Doe alles in de shaker, goed schudden en strainen in een Champagneflute. Garneren doe je met een schijfje limoen. (Persoonlijk drink ik het liefst een sour uit een whiskeyglas en garneer uiteraard met een schijfje citroen).



Geen siroop of suiker als zoetmiddel, maar likeur en zoete vermouth. Deze neutraliseren het zure citroensap zeer goed, maar neutraliseren ook de hardheid van de whiskey. Je merkt uiteraard nog wel goed dat dit een cocktail is met een basis van Scotch. Eentje om te proberen, en zeker voor de liefhebbers van niet al te zure sours.

Cheers.