donderdag 3 januari 2013

Egg Nog

Egg Nog is een traditionele kerst- en eindejaarsdrank die in gigantische hoeveelheden gedronken wordt in
de VS en Canada tijdens deze periode.  Uiteraard zijn er hier op voorhand gemaakt mixversies van, maar hier gaan we uiteraard het spul zelf maken.

Over de geschiedenis van dit drankje is er zoals bij vele cocktails wederom veel discussie, maar ze zijn het er allen over eens dat het een zeer oud drankje is. Sommigen zeggen dat egg nog onstaan is uit een Middeleeuws Engelse drank, andere zeggen dat het ontstaan is in coloniaal Amerika in de loop van de jaren 1700.

Over de dranken is uiteraard ook veel discussie en zijn er verschillende mogelijkheden. Omdat brandy en wijn zwaar getaxeerd werd in de 18de eeuw in Amerika werd een goedkoper vervangmiddel gezocht, namelijk rum. Door de Amerikaanse Revolutie werd de rum toevoer verminderd en werd er overgeschakeld naar zelfgemaakte whiskey en uiteindelijk naar Bourbon.

Hierdoor wordt het uiteraard moeilijk om 1 correct recept te vinden, want ieder maakt egg nog zoals ze zelf willen en met ieders zijn keuze van drank. Het volgende recept is van Jerry Thomas uit 1862.

De ingrediënten:
- Brandy (3 cl) (Cognac mag hier zeker en vast ook gebruikt worden) (Courvoisier VS)
- Rum (bruin/goud) (3 cl) (Havana Club Añejo Especial)
- Bloemsuiker (1 el)
- Eiwit (1)
- Eidooier (1)
- Warme of koude melk (aanvullend)
- Optioneel: - Vanille extract (scheutje)
                   - Kaneel (snuifje)
                   - een beetje room

De bereiding:
Scheidt het eiwit van de dooier, klop de dooier op met de suiker en de kruiden in doe in een tas. Klop vervolgens het eiwit licht op en voeg terug toe aan de dooier. Voeg de dranken toe en vul verder aan met warme (of koude) melk. Garneren doe je met nootmuskaat (en eventueel nog wat extra kaneel).
Deze versie van de Egg Nog is zeker een klassieker en zal hoogstwaarschijnlijk wel een enorm succes zijn geweest en dat kan ik alleen maar beamen. Een heerlijke warme drank met toch wel een stevige alcoholkick. Een goede opwarmer voor de koude winterdagen.

Cheers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten