zondag 26 februari 2012

Martini (dry, sweet, perfect)

De Martini is waarschijnlijk de meest besproken cocktail allertijden.  Hier zijn al en worden nog steeds urenlange discussies over gevoerd. Over de verhouding, de merken en zelfs shaken of stirred blijft een discussiepunt. Alhoewel er algemeen overeengekomen is dat deze stirred moet zijn, want je werkt tenslotte met heldere dranken en gebruikt geen vruchtensappen. Daarom ging James Bond zwaar in de fout toen hij de Martini "shaken" bestelde en niet "stirred".

Over de exacte oorsprong van de Martini is ook niet veel duidelijk, aangezien er in de late 19de eeuw meerdere cocktails waren met gelijkaardige ingrediënten. De meest waarschijnlijke theorie is dat deze afgeleid is van de Martinez cocktail uit de jaren 1860 die in het Occidental hotel in San Fransico geserveerd werd.  Er wordt vanuit gegaan dat de Martini zoals we hem nu kennen omstreeks 1911 ontstaan is.

De bekendheid van de Martini was op zijn hoogtepunt tijdens de Drooglegging. Aangezien gin makkelijk illegaal gestookt kon worden, werd de Martini steeds populairder. 

In Amerika blijft de Martini echter wel enorm veel gedronken. Als je in een film of een reeks een cocktailparty, zelfs op gewone feesten en barbecue's iemand ziet met een heldere cocktail kan je er al vanuit gaan dat dit een Dry Martini is (uiteraard vergezelt met de bijpassende olijf).

In het algemeen kan gezegd worden dat de Martini een verhouding Gin/Vermouth moet hebben van ongeveer 5/1. Hier wordt echter wel regelmatig van afgeweken. Door de jaren heen werd Vodka steeds meer gebruikt om Martini's te maken. In theorie is wordt dan een Vodka Martini genoemd.

Net zoals bij de Manhattan is bij de Martini ook een Dry, Sweet en Perfect type.

Hier volgen de recepten.
Dry Martini:
- Gin (5,5 cl)
- Vermouth (droog) (1,5 cl)
- Ijsblokjes

Doe de ingrediënten in een mengglas, even roeren en strainen in een cocktailglas. Garneren met een olijf of citroenkrul.

Sweet Martini:
- Gin (5,5 cl)
- Vermouth (zoet) (1,5 cl)
- Ijsblokjes

Doe de ingrediënten in een mengglas, even roeren en strainen in een cocktailglas. Garneren met een maraschinokers.

Perfect Martini:
- Gin (5,5 cl)
- Vermouth (droog) (1 cl)
- Vermouth (zoet) (1 cl)
- Ijsblokjes

Doe de ingrediënten in een mengglas, even roeren en strainen in een cocktailglas. Garneren met een maraschinokers of citroenkrul.


Natuurlijk bestaan er duizenden variaties van de Martini waarbij ingrediënten worden vervangen toegevoegd of weggelaten. Het achtervoegsel -tini wordt zelfs enorm veel gebruikt ook al kan je zelfs geen verband meer zien met deze originele Martini. Hier zullen er een aantal van besproken worden in dit topic. Dit zal gaan van fruitige, kruidige, sterke, zachtere, romige tot... variaties.

Cheers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten