zondag 18 september 2011

Manhattan (Dry, Sweet, Perfect)

De Manhattan is een van de klassieke cocktails en wederom is de oorsprong hiervan zeer vaag en zijn er verschillende versies. Het ene verhaal zegt dat de Manhattan ontstaan is in 1860, het andere in 1870, ... Wat we wel weten is dat de Manhattan het eerst verscheen in het boek van O.H. Byron's genaamd Modern bartender's guide uit 1884. In dit boek stonden meteen 2 versies van de Manhattan, het ene met Franse vermouth (droge) en het andere met Italiaanse vermouth (zoete). Hier zijn deze 2 versies:

Manhattan #1 (1884)
- Vermouth (droog) (6 cl)
- Whiskey (rye) (3 cl)
- Angostura (6 scheutjes)
- Suikersiroop (6 scheutjes)

Doe dit alles in een mengglas, roeren en strainen in een martiniglas.

Manhattan #2 (1884)
- Orange Curaçao (2 scheutjes)
- Vermouth (zoet) (3 cl)
- Whiskey (rye) (3 cl)
- Angostura (2 scheutjes)

Doe dit alles in een mengglas, roeren en strainen in een martiniglas.

De vroegere New Yorkers waren vastbesloten rye whiskey drinkers ook omdat rogge makkelijker beschikbaar was dan de mais (om bourbon te maken) dus daar is wel zekerheid over dat dit type whiskey gebruikt werd. Mede door de drooglegging werd (rye) whiskey moeilijker te verkrijgen en moest men wel (vaak illegaal gestookte) bourbon gaan gebruiken of op zoek gaan naar whiskey (uit Canada dus). Het is pas de laatste jaren dat de cocktaildrinkers terug een liefde vinden voor originaliteit en dat dus de populariteit van rye whiskey terug begint te stijgen uit het diepe dal. Tegenwoordig wordt er dus ook terug meer rye gebruikt in de Manhattans.

Door de tijd heen zijn deze recepten uiteraard veranderd en aangepast tot rond de jaren 1940 David Embury de Manhattan verdeelde in 3 types namelijk de Dry, Sweet en Perfect welke dezer dagen nog steeds in gebruik zijn. Uiteraard betekent de naam het type van vermouth dat gebruikt is en de Perfect is de combinatie van de droge en zoete vermouth. Hier volgen de recepten.

Dry Manhattan

- Whiskey (rye) (6 cl)
- Vermouth (droog) (3 cl)
- Angostura (2 scheutjes)


Sweet Manhattan

- Whiskey (rye) (6 cl)
- Vermouth (zoet) (3 cl)
- Angostura (2 scheutjes)


Perfect Manhattan

- Whiskey (rye) (6 cl)
- Vermouth (droog) (1,5 cl)
- Vermouth (zoet) (1,5 cl)
Angostura (2 scheutjes) is hier optioneel.


De bereiding is nog steeds hetzelfde: alles in een mengglas, roeren en in een martiniglas strainen. Onmiskenbaar voor de Manhatten is de garnering met een maraschinokers en eventueel nog een citroenkrul.

De recepten zijn verder door de tijd natuurlijk nog veranderd en uiteraard maakt elke barman zijn Manhattan op zijn manier en verhouding, maar de 3 hierboven beschreven zijn toch nog steeds de gouden standaard.

Het kan natuurlijk niet anders dan dat er uit deze klassieker ook weer variaties zijn ontstaan en ook deze worden in dit topic besproken.

Cheers

Geen opmerkingen:

Een reactie posten