donderdag 2 juni 2011

Jerry Thomas' Own Decanter Bitters

Vroeger maakte men zijn eigen bitters, men dacht dat bitters geneeskrachtige eigenschappen hadden, maar tegenwoordig weet men wel beter. Het is wel geweten dat sommige kruiden goede effecten hebben op het lichaam, maar niet wat men er vroeger van verwacht had.  Tegenwoordig heeft men ontdekt dat bitters de appeteit opwekken. Als iemand ziek is is de appeteit het eerste dat wegvalt en zo kan iemand niet genezen.  Vroeger gaf men de bitters en dacht men dat deze de ziekte genas, maar eigenlijk gaven de bitters de appeteit terug van de zieke, waardoor hij terug ging eten en genas. Hierdoor had elke apotheek maar ook elke bar zijn eigen huisgemaakte bitters.  Apothekers en bartenders waren zowat hetzelfde, want alles kon je genezen met bitters.

Ook de welbekende Jerry Thomas had ook zijn eigen bitters. Ze bevatten citroen en sinaasappel en dus een bron van vitamine C (al een goede start in het genezingsproces), alcohol verminderd de pijn en ontsmet de mond en keel en een derde component is adderwortel (een geneeskrachtig kruid dat de Indianen al eeuwen gebruikten).

Wat hebben we nu nodig om deze "tover"bitters te maken (alles in wel in cl uitgedrukt, want in het originele recept van 1862 staat alles ook uitgedrukt in ounce)
- 1/4 pond rozijnen (lekker!!)
- 6 cl kaneel
- 3 cl adderwortel
- 1 citroen (in schijfjes)
- 1 sinaasappel (in schijfjes)
- 3 cl kruidnagelen
- 3 cl Jamaicaanse pepers (all-spice)
- een fles rum (naar keuze)

Doe alles in een pot met vacuum deksel en laat 2 weken staan (wel dagelijks even schudden).
Na 2 weken, door een koffiefilter draaien.

Deze bitters zijn eigenlijk gemaakt om zo te drinken en niet om in kleine hoeveelheden te gebruiken zoals vb. Angostura, Orange bitters,...

Zo ziet het er uit na 2 weken, smakelijk hé, toch maar even door een filter gooien zeker.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten