zaterdag 13 november 2010

Abbott's bitters

Het volgende project waar ik aan begonnen ben zijn de legendarische Abbott's Bitters maken,



Voor wie het in Keulen hoort donderen, Abbott's Bitters zijn aromatische bitters die in vele cocktails gebruikt werden tussen 1865 en ongeveer 1950 (vb. Swan Cocktail). Het was naast Angostura en Peychaud's bitters een van de drie belangrijkste aromatische bitters.  Naar verluidt was dit de originele bitters die gebruikt werden voor de alom bekende en legendarische Manhattan.

Het recept dat ik gebruikt heb is hetgene dat blijkbaar het dichtste bij het originele produkt blijkt te zijn. Het is het recept van Robert Hess (aka Drinkboy) dat via gas-chromatografie bepaalt is op een ongeopend flesje Abbott's.

In het recept worden Benzoin resin en Bay Pimenta Racemosa gebruikt, wat hier moeilijk verkrijgbaar is. Deze heb ik vervangen door laurierblaadjes via een ander recept voor Abbott's waar deze niet in gebruikt werden. De Tonka beans zijn een goedkope vervanging voor vanillebonen maar schijnbaar toch niet zo gezond, dus gebruik ik maar gewoon vanille extract (zoals in de meeste andere recepten voor Abbott's)
2L Rye whisky is ook een beetje te veel, dus moet heel het recept aangepast worden naar kleinere hoeveelheden.

Hier volgt het recept:

       origineel                                                               eigen vervanging
5g Star Anise (crushed)                                      0,6 g
40g Benzoin Resin                   ------------>                             
20g Bay – Pimenta Racemosa  ------------>      beiden vervangen door 1,8 g laurierblaadjes
40g Cardamom Pods (crushed)                          1,25 g
470g Clove Buds (whole)                                   1.25 g
16 Sticks of Cassia (Cinnamon)                          1/2 stokje
6g Spearmint                                                      3 muntblaadjes
3g Lavender Flowers                                          0,37 g
3 tsp Dried Gentian                                             1/2 el
11/2 cup Ginger (chopped)                                 1/4 tas
14g Nutmeg (ground)                                          1/8 muskaatnoot
8g Allspice Berries (crushed)                               1,25 g
225g Tonka Beans (cracked)                              5 druppels vanille-extract
2L Rye Whisky (100 Proof)                                10 cl

zo zag het er allemaal uit!!
(met dank aan m'n zoontje voor het gebruik van zijn Lightning McQueen-bord)

- Place all ingredients in a jar and store for 2 weeks, shaking daily.
- Strain the solids out and squeeze them dry. Reserve the alcohol.
- Put the solids back into a saucepan with water and bring to a boil. Lower the heat and simmer (covered) for 10 minutes.
- Put the solids and the water in another jar and store in a cool dark place for 1 week, shaking daily.
- At the end of the week, strain and discard the solids and reserve the water.
- Dilute the reserved alcohol with the water - making up half of the volume of the liquor with water (if you have 2 c liquor, dilute with 1 c water).
- Add caramelized sugar syrup to the mixture for color and allow it to rest for a few days (to dissolve the sugar and mellow the flavor).

Zo, alle ingrediënten zitten in de bewaarpot  voor 14 dagen, enkel nog dagelijks even opschudden.
Zo ziet het er nu uit!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen