woensdag 20 augustus 2014

La Rose Ice Tea

Nog eens eentje uit de categorie variaties op de Long Island Iced Tea, namelijk de La Rose Ice Tea. Net zoals bij de Beverly Hills Iced Tea gaan we Champagne gebruiken om aan te vullen en om natuurlijk de roze kleur te kunnen krijgen.

De ingrediënten:
- Aardbeienlikeur (2 cl) (Dolfi)
- Champagne (aanvullend)
- Gin (2 cl) (Beefeater)
- Rum (wit) (2 cl) (Havana Club añejo blanco)
- Tequila (wit) (2 cl) (José Cuervo clasico)
- Vodka (2 cl) (Knebep)
- Limoensap (1 cl)
- Ijsblokjes

De bereiding:
Doe alles behalve de Champagne in de shaker, krachtig schudden en strainen in een met ijsblokjes gevuld longdrinkglas. Vul dan verder aan met Champagne en garneer met een halve aardbei.




Uiteraard is dit niet zo'n zoete cocktail als de meeste van de L.I.I.T. varianten omdat er geen siroop gebruikt werd en geen cola of ice tea en heeft deze een uitgesproken wijnachtige smaak. De aardbeienlikeur brengt iets van zoetheid met zich mee en geeft een aangename aardbeiensmaak. Eentje voor de fans van Champagne cocktails.

Cheers.

dinsdag 19 augustus 2014

Spiced Manhattan

De "Spiced Manhattan" heb ik op het net gevonden en zoals de naam al zegt gaan we hier spiced rum gebruiken. Maar niet in combinatie met Bourbon of rye whiskey zoals de klassieke Manhattan maar Jamaicaanse rum. Veelbelovend....

De ingrediënten:
- Angostura bitters (2 scheutjes)
- Rum (Jamaica) (3 cl) (Myers's original dark)
- Rum (spiced) (3 cl) (The Kraken)
- Vermouth (zoet) (3 cl) (Martini Rosso)
- Ijsblokjes

De bereiding:
Doe alles in een mengglas, even roeren en strainen in een cocktailglas. Garneren kan met een sinaasappelkrul of een maraschinokers.



Een zeer stevige Manhattan variant (zoals het hoort) door de aanwezigheid van de Jamaicaanse rum (die altijd een stevige "body" heeft) en de donkere Kraken rum. Persoonlijk had ik eerder wel orange bitters durven gebruiken om toch een aangenaam sinaasappelsmaakje toe te voegen. Uiteraard kan je die ook verkrijgen door de sinaasappelkrul garnering te gebruiken in plaats van de maraschinokers. Verder is dit een stevige aangename cocktail.

Cheers.

Daiquiri #4

De Daiquiri #4 is de vierde Daiquiri van Constante Ribalagua en genummerd door David Embury in de jaren '40. Uiteraard is deze vierde ook afgeleid van de eerste Daiquiri, er wordt gouden rum gebruikt in plaats van witte en er wordt een theelepel maraschinolikeur aan toegevoegd.

De ingrediënten:
- Maraschinolikeur (1 tl) (Joseph Cartron)
- Rum (goud) (6 cl) (Havana Club Añejo Especial)
- Limoensap (1,5 cl)
- Suiker (wit) (1 tl)
- Ijsblokjes

De bereiding:
Doe alles in de shaker, goed schudden en strainen in een cocktailglas. Garneren doe je uiteraard met een schijfje limoen.



Een iets minder zoete en meer zuurdere variatie, maar nog steeds een prachtige cocktail. De gouden rum brengt wat meer een rijpere smaak aan de cocktail en de maraschinolikeur brengt die typische zachte aanwezigheid met zich mee. Niets voor niets een klassieker.

Cheers.

maandag 18 augustus 2014

Skipper's Flip

De Skipper's Flip is een cocktail die door Derric Crothers bedacht is en een afleiding is van de iets bekendere Skipper's Punch (zie internet...).

De ingrediënten:
- Angostura bitters (scheutje) (origineel zijn hiervoor Bittermens Tiki bitters gebruikt)
- DOM Benedictine (1,5 cl)
- Rum (Jamaica) (4,5 cl) (Myers's)
- Limoensap (1,5 cl)
- Bruine suikersiroop (1,5 cl)
- Ei (1 volledig)
- Ijsblokjes

De bereiding:
Doe alles in de shaker zonder ijs en met het veertje van de strainer, krachtig schudden, daarna het veertje verwijderen en ijsblokjes toevoegen. Nogmaals krachtig schudden en strainen in een wijnglas. Garneren doe je met nootmuskaat.



Een krachtige rumsmaak, maar tevens ook zeer luchtig door het ei. De kruidigheid van de bitters en de DOM Benedictine maker hier een rijke cocktail van. Tenslotte mag de nootmuskaatgarnering zeker niet ontbreken want deze brengt ook nog eens een aangenaam aroma voort. Een aanrader...

Cheers.

Inleiding

Een "Flip" is waarschijnlijk de oudste categorie van cocktails gekend. Het werd voor het eerst beschreven in 1695 als een mengeling van bier, rum en suiker dat verwarmd werd een gloeiende metalen pook. Door de hitte van de pook begon het mengsel te schuimen en "flipt" dit.

Later werden en eieren toegevoegd, extra suiker en werd het bier achterwege gelaten.

In 1862 schreef Jerry Thomas zijn legendarische barboek en beschreef hierin enkele "flips", zowel koud als warm.

Tegenwoordig zijn er nog weinig regels in cocktails, maar meestal kan je wel merken dat het ei (of eiwit) werd behouden in een flip.

Breakfast Nog

De laatste cocktails met Crème de Grand Marnier komen in zicht, en dit is er eerder eentje voor de periode rond Kerstmis, namelijk de Breakfast Nog, hoewel....

Het recept komt uit "Dictionnaire des Cocktails" en bevat min of meer wel wat ontbijtingrediënten, ei, sinaasappel (in de Crème de Grand Marnier toch), melk. Vroeger werden cocktails 's morgens gedronken en is Cognac dus misschien ook wel een ontbijtingrediënt.

De ingrediënten:
- Cognac (3 cl) (Courvoisier VS)
- Crème de Grand Marnier (3 cl)
- Melk (6 cl)
- Ei (1 volledig)
- Ijsblokjes

De bereiding:
Doe alles in de shaker, krachtig schudden zonder ijs en met het veertje van de strainer. Daarna het veertje verwijderen en ijsblokjes toevoegen om dan nogmaals krachtig te schudden. Strain vervolgens in een met ijsblokjes gevuld longdrinkglas. Garneren doe je met een snuifje nootmuskaat.



Wederom is de combinatie van Crème de Grand Marnier en Cognac geslaagd en de combinatie met melk is ook best doenbaar. Hoewel ik er niet echt een fan van ben is dit toch niet zo'n slechte cocktail.

Cheers.