zaterdag 21 juni 2014

Golden Gleam

De "Golden Gleam" is een cocktail afkomstig uit het boek "Dictionnaire des Cocktails" en ook deze keer gaan we hier de gevaarlijke combinatie van Crème de Grand Marnier aan met sap van citrusvruchten.

De ingrediënten:
- Cognac (3 cl) (Courvoisier VS)
- Crème de Grand Marnier (3 cl)
- Citroensap (1,5 cl)
- Sinaasappelsap (1,5 cl)
- Ijsblokjes

De bereiding:
Doe alles in de shaker, goed schudden en strainen in een wijnglas. Garnering is niet nodig.



Zoals in het verleden al bleek is bij deze Golden Gleam ook de combinatie van Crème de Grand Marnier en citroen- en/of sinaasappelsap geen goede combinatie. De smaak van de Cognac gaat helaas ook verloren. Eigenlijk kan ik hier niets goed van zeggen....

Cheers.

vrijdag 20 juni 2014

Pals Of Old

Pals Of Old is een cocktail uit het boek van Charles Christopher Mueller: "Pioneers of mixing at elite bars 1903-1933" uit 1934.  Het is wat vergelijkbaar met een Manhattan aangezien er hier ook een combinatie van rye, bitters en vermouth is. Alleen gaan we hier nog rum aan toe voegen.

De ingrediënten:
- Abbott's bitters (scheutje) (huisbereiding)
- Rum (wit) (3 cl) (het recept vraagt voor Bacardi rum)
- Vermouth (zoet) (3 cl) (Martini Rosso)
- Whiskey (rye) (3 cl) (Pikesville straight rye)
- Ijsblokjes

De bereiding:
Doe alles in een mengglas, even roeren en strainen in een cocktailglas. Garnering is niet nodig.



De combinatie van rye en rum is een zeer goed idee, maar misschien is het wel interessanter om een gerijpte rum te gebruiken met een stevige body (ik denk aan de Jamaicaanse rums, Appleton V/X zou hier niet misstaan) dan de witte Bacardi. Natuurlijk is er een verschil in smaak tussen de hedendaagse Bacardi en die van voor de jaren 1950, misschien maakt dit wel het verschil. Verder is het een heerlijke cocktail met een duidelijke rijpe smaak die je best kan vergelijken met een klassieke Manhattan (enkel de rum is hier extra).

Cheers.

Volstead Act

De Volstead Act was het beruchte wetsvoorstel waarbij de Amerikaanse Drooglegging werd gestart. De Act werd voorgesteld in 1919 en werd pas afgeblazen in 1933. Hierdoor mocht er 14 jaar geen alcohol gemaakt, verkocht of gedronken worden. Uiteraard vierde de illegaal gestookte en ingevoerde drank hier hoogtij met als resultaat dat deze periode het ultieme cocktail tijdperk werd. Verder door naar de cocktail nu...

De ingrediënten:
- Chartreuse (groen) (1,5 cl)
- Lillet (1,5 cl)
- Orange bitters (2 scheutjes) (Angostura Orange)
- Whiskey (rye) (6 cl) (Pikesville Straight rye)
- Ijsblokjes

De bereiding:
Doe alles in een mengglas, even roeren en strainen in een cocktailglas. Garneren kan met een citroenzeste.



Een perfecte balans tussen citrus, whiskey en kruiden. Verder komt de zachte wijnsmaak van de Lillet zeer goed tot z'n recht. Een hedendaagse cocktail met een klassiek kantje.

Cheers.

donderdag 12 juni 2014

Apple Manhattan

Van deze Apple Manhattan zijn er vele recepten te vinden op het internet. Dit recept is er eentje met enkel Bourbon en Apfelkorn.

De ingrediënten:
- Apfelkorn (3 cl)
- Bourbon (6 cl)
- Ijsblokjes

De bereiding:
Doe alles in een mengglas, even roeren en strainen in een cocktailglas. Garneren kan je met een schijfje appel.



Als ik aan een Manhattan denk, denk ik aan de combinatie van Bourbon en Vermouth en bitters, bij een Manhattan variatie hoort hier uiteraard nog wat bij. Maar ik mis in deze cocktail zeker de vermouth, het is gewoon een combinatie van appellikeur en Bourbon. Ik had beter het recept van Simon Difford gebruikt want hier zit wel vermouth in en dat zal veel beter smaken en de naam Manhattan wat eer aan doen.

Cheers.