zondag 13 oktober 2013

Rob Roy

De Rob Roy is een klassieke cocktail die voor het eerst gemaakt is in 1894 door een bartender in het toenmalige Waldorf Astoria Hotel in New York. De cocktail werd gemaakt ter ere van de première van een operette die gebaseerd was op de Schotse folkloreheld Robert Roy MacGregor.  Eigenlijk is deze Rob Roy een Manhattan waarbij de rye of Bourbon vervangen is door Scotch. Zoals bij vele klassieke cocktails is het recept door de tijd heen ook weer verschllende malen aangepast in de verhouding tussen de Scotch en de vermouth.

De Rob Roy is opgenomen als een I.B.A. officiële cocktail.

Net zoals bij de Manhattan is bij een Rob Roy het ook mogelijk om te wisselen in de vermouth om zo een sweet, dry of perfect te verkrijgen, maar de standaard is met de zoete vermouth.

De ingrediënten:
- Angostura (scheutje)
- Vermouth (zoet) (2,25 cl) (Martini Rosso)
- Whiskey (Scotch blended) (4,5 cl) (The Famous Grouse)
- Ijsblokjes

De bereiding:
Doe alles in een mengglas, even roeren en strainen in een cocktailglas. Garneren doe je met een maraschinokers.


Een toch iets stevigere versie van de Manhattan omdat de Scotch toch altijd wat sterker is in smaak. Voor wie wil kan de Rob Roy ook aangepast worden tot 6cl Scotch. De vermouth kan de hardheid van de Scotch wel wat temperen, maar dit blijft toch wel een stevige cocktail.

Cheers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten