woensdag 26 september 2012

Cuba Libre

De Cuba Libre kent iedereen zeker en vast wel, de bekende rum & cola, rum & coke, baco, ... Over het ontstaan van deze klassieker is wederom wel wat discussie. Over het algemeen wordt er wel gezegd dat deze is ontstaan tussen 1898 en 1902 uiteraard in Cuba.

De populairste verhaal is dit over de Amerikaanse kapitein die tijdens de Spaans-Amerikaanse Oorlog in een bar in Havana een rondje rum en cola zou besteld hebben. Tijdens het drinken van deze drank zou er "Cuba Libre" gezongen en geroepen zijn en zo was de naam geboren. Sindsdien werd dit een zeer populair drankje dat werd gedronken als eerbetoon aan de Amerikaanse soldaten die Cuba hadden bevrijd van de Spanjaarden.  Als men toen een echte Cuba Libre vroeg moest deze natuurlijk Cubaanse rum en Amerikaanse cola bevatten.  Tegenwoordig is dit voor zowel de Amerikanen als de Cubanen onmogelijk om een "echte" Cuba Libre te drinken aangezien het verboden is om Amerikaanse producten te importeren in Cuba en Cubaanse te importeren in Amerika.

De ingrediënten:
- Rum (wit) (5 cl) (probeer om Cubaanse rum te gebruiken)
- Limoensap (uit 1/2 limoen) (soms wordt het limoensap niet gebruikt)
- Cola (aanvullend)
- Ijsblokjes

De bereiding:
Vul een longdrinkglas met ijsblokjes, knijp vervolgens de halve limoen uit in het glas, voeg de rum toe en vul verder aan met cola.  Garneren kan met de uitgeknepen limoen.


Iedereen (of toch bijna denk ik) heeft al wel eens een Cuba Libre gedronken en iedereen weet wel dat dit niet voor niets een van de populairste cocktails is wereldwijd. Een heerlijk verfrissende drank met een stevige rumbasis.

Cheers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten