dinsdag 28 januari 2014

Gin Tonic

In de 19de eeuw werd kinine gebruikt door de soldaten en officieren van de British East India Company als middel tegen malaria. Maar omdat kinine op zich zeer bitter is werd hier een mengeling van water, citroensap (of limoensap) en suiker aan toegevoegd om het wat drinkbaarder te maken. De soldaten kregen ook hun dagelijkse dosis gin en deze werd hier al snel aan toegevoegd en zo werd de gin tonic uitgevonden. Tegenwoordig wordt kinine niet meer gebruikt als middel tegen malaria en is de hoeveelheid kinine in tonic drastisch verminderd.

Voor een gin tonic is niet echt een officiëel recept, maar volgende verhoudingen worden meestal gebruikt: 1:1, 1:2, 1:3, 2:3. Onze eigenste Manuel Wouters zegt in z'n boek "It's Gin O'Clock" om 4,5 cl gin te gebruiken en 12,5 cl tonic. Uiteraard bepaal je nog steeds zelf je favoriete verhouding.

De garnering is nog steeds een discussie, want de ene fabrikant van gin zegt limoen en de andere citroen, hoewel in Europa en vooral in het VK wordt meestal citroen gebruikt omdat deze hier makkelijker en goedkoper verkrijgbaar zijn.

De ingrediënten:
- Gin (4,5 cl) (Bombay Sapphire)
- Tonic (12,5 cl) (Fever Tree)
- Citroen (1-2 stukje(s))
- Ijsblokjes

De bereiding:
Vul een longdrinkglas met ijsblokjes, voeg de gin toe en vul aan met tonic. Garneren doe je met een schijfje citroen.


Bij deze foto is blijkbaar wat misgelopen, ....

Een klassieke en kruidige combinatie. Afgelopen zomer en nu nog steeds is de gin tonic een enorme hype geworden en zijn er zoveel combinaties mogelijk van gins en tonic. Elk merk heeft z'n eigen smaakprofiel en dit kan met een bepaald merk van tonic het beste tot uiting komen. Voor wie zich daar liever niet bezig met wil houden kan je uiteraard gewoon genieten van een eenvoudige gin met je eigen favoriete tonic.

Cheers.

maandag 27 januari 2014

Cherry Fizz

Als je op het internet op zoekt gaat naar het recept voor een Cherry Fizz kan je hier verschillende exemplaren van vinden. Persoonlijk vond ik onderstaand een zeer interessant receptje omdat het gebruik maakt van room (zoals in een Ramos Gin Fizz).

De ingrediënten:
- Cherry Brandy (3 cl) (Bols)
- Gin (3 cl) (Bombay Sapphire)
- Citroensap (2,25 cl)
- Suikersiroop (1:1) (1,12 cl)
- Bruiswater (6 cl)
- Oranjebloesemwater (1/4 tl)
- Room (0,75 cl)
- Eiwit (1)
- Ijsblokjes

De bereiding:
Doe alles behalve het bruiswater in de shaker zonder ijs en met de veer van de strainer, krachtig schudden, ijsblokjes toevoegen en opnieuw schudden. Dan strainen in een longdrinkglas (25 cl) zonder ijsblokjes en met het bruiswater in. Garneren kan je met een schijfje citroen.



Je krijgt een heerlijke cocktail, die zeer luchtig is. Door het 2x schudden krijg je een mooie schuimkraag omdat het eiwit opgeklopt wordt. Over de smaak kan je zeggen dat het een waaier van smaken is, kersen, oranjebloesem en citroen. De smaak van de gin gaat helaas wel wat verloren. Zeker een cocktail om eens te proberen.

Cheers.

El Coco

Laatst had ik eens een kokosnoot meegenomen uit de supermarkt en vroeg me af of het kokoswater in de noot ook gebruikt kon worden om een cocktail te bereiden. Na eventjes wat opzoekwerk te verrichten kwam ik uit op de "El Coco" een cocktail uit 2008 gemaakt door Richard Hunt uit de Mahiki bar te Londen. De cocktail is genaamd naar de palmboom die staat bij de originele Bacardi-stokerij in Santiago de Cuba.

De ingrediënten:
- Rum (wit) (6 cl) (natuurlijk moeten we hier dan Bacardi Superior voor gebruiken)
- Limoensap (0,38 cl)
- Kokoswater (3 cl) (dit is het lichttroebele water dat in de kokosnoot zit en geen kokosmelk dus)
- Suikersiroop (0,75 cl)
- Ijsblokjes

De bereiding:
Doe alles in een mengglas, even roeren en strainen in een cocktailglas. Garneren doe je met een limoenzeste.



Hoewel er vruchtensap gebruikt werd, moet de cocktail toch geroerd worden. Een eerste smaak geeft een vooral dominerende kokoswatersmaak (die toch wel vrij uniek is). Nadien komt de rum boven en deze wordt vergezeld door het limoensap. De cocktail vond ik persoonlijk toch veel interessanter wanneer ik het limoensap opkrikte tot 0,75 cl waardoor de limoen meer naar de voorgrond kwam en het kokoswater de rum en het limoensap verzachte. Als je eens een kokosnoot in huis hebt probeer deze dan wel eens te maken.

Cheers.

zondag 26 januari 2014

St. James Imperial Blanc

De rum van St. James wordt gemaakt op het eiland Martinique op de St. James Plantatie en is een van de meest bekende rums van Martinique. Het is een zogenaamde "rhum agricole". Het verschil met de "rhum industriele" is dat hierbij het sap van het suikerriet gebruikt wordt en niet de melasse. Nadien wordt de rum in "limousin" en/of Bourbon vaten gerijpt. St. James Imperial Blanc is een witte rum met een alcoholpercentage van 40% (er is ook een 50% en 55% variatie beschikbaar).


Uitzicht: Een heldere witte rum in een (trademarketed) vierkantige fles.

Geur: Een complexe combinatie grasachtige (suikerriet), bloemige (rozen) en fruitige (ananas, passievrucht) en kruidige geuren.

Smaak: Een voornamelijk fruitige smaak met een kruidige bijsmaak die gecombineerd werd met de typische "rhum agricole" smaak.

Besluit: Een zeer goede rum die je perfect kan gebruiken om de klassieke cocktails te bereiden (rum & coke, Planter's Punch, Ti Punch...). Eventuel kan je deze wel nippen, maar zoals reeds eerder gezegd is, blijft een witte rum toch het meest geschikt om te mengen. Deze rum kan je makkelijk vinden (zelfs in de meeste supermarkten) voor een prijs van 11-15 euro.


maandag 13 januari 2014

Appleton White

Appleton Estate is een bekende Jamaicaanse rumproducent vooral bekend van z'n goede rums (waarvan de Appleton V/X de bekendste wel is), maar ze maken ook een eenvoudige witte rum. Het is een rum die 2 jaar gerijpt heeft in gebruikte whiskey vaten (Jack Daniel vaten heb ik ergens gelezen) en gefilterd wordt door een houtskoolfilter. De rum heeft hier in België een alcoholpercentage van 37,5%.


Uitzicht: Een heldere witte rum in een standaard fles met een eenvoudig etiket met een afbeelding van Appleton Estate.

Geur: Een zachte geur met een fruitig boeket en toetsen van vanille.

Smaak: Een zachte en vrij droge smaak met toetsen van fruit en vanille en een zachte aanwezigheid van eik. De afdronk is eerder zacht.

Besluit: Een eenvoudige witte rum die wel geschikt is om cocktails te maken en niet echt een aanrader is om zo van te nippen. Je kan deze rum vinden voor een 15 à 20 euro.


zondag 12 januari 2014

Mount Gay Eclipse Gold

Mount Gay Eclipse Gold is een rum uit Barbados, geproduceerd door de Mount Gay Distilleries. De naam is geïnspireerd door de toevallige samenloop van een volledige zonsverduistering en het passeren van de komeet Halley in 1910. Het is een gouden rum die 2 gerijpt heeft op gebruikte bourbon vaten met een alcoholpercentage van 40%.


Uitzicht: Een gouden rum in een eenvoudige fles met een etiket met een afbeelding van de kaart van Barbados.

Geur: Een florale geur gecombineerd met geuren van tropisch fruit (abrikozen en bananen) en vanille.

Smaak: Je merkt een rokerige smaak afkomstig van de bourbon vaten, naast een scherpere smaak van citrus en een zachte aanwezigheid van vanille en kruiden. De afdronk is lang en heeft een smaak van eik tevens afkomstig van de bourbon vaten.

Besluit: Moung Gay Eclipse is een rum die zowel geschikt is om te nippen (ondanks de jonge leeftijd), maar deze rum is ideaal en daarom ook een van populaire rums die gebruikt worden in cocktails. Je kan deze rum vinden voor een kleine 20 euro. Tegenwoordig is het model van fles al gewijzigd, maar dit model kan je ook nog regelmatig vinden.


zaterdag 11 januari 2014

Grappa Manhattan

De Grappa Manhattan is zoals de naam zegt een Manhattan waarbij de rye/bourbon vervangen werd door de Italiaanse brandy Grappa. Grappa begint stillaan meer en meer op te komen in de cocktailbar, maar er is nog een hele weg te gaan om mee aan de top te komen.

De ingrediënten:
- Angostura (2 scheutjes)
- Grappa (6 cl) (La Gentile)
- Maraschinolikeur (0,75 cl) (Joseph Cartron)
- Vermouth (zoet) (2,25 cl) (Martini Rosso)
- Ijsblokjes

De bereiding:
Doe alles in een mengglas, even roeren en strainen in een cocktailglas. Garneren doe je met een maraschinokers.



Een Manhattan waarbij er geen bourbon/rye wordt gebruikt is altijd een beetje raar en zo ook bij deze Grappa Manhattan. De Grappa legt wel een stevige basis zoals de whiskeys, maar heeft helaas niet die rijpere smaak van een whiskey. De Grappa zorgt wel voor toch een speciale smaak die je gedurende de hele cocktail wel blijft achtervolgen. Voor wie eens wat anders wil, probeer deze dan eens.

Cheers.

Collins To Action

De Collins To Action is een cocktail die ik op het internet heb gevonden. Het is een nieuwere cocktail omdat we granaatappellikeur gaan gebruiken en deze is nog niet zo lang op de markt.

De ingrediënten:
- Gin (3 cl) (Bombay Sapphire)
- Granaatappellikeur (3 cl) (Bols)
- Citroensap (1,5 cl)
- Limoensap (1,5 cl)
- Suikersiroop (scheutje)
- Bruiswater (aanvullend)
- Ijsblokjes

De bereiding:
Doe alles behalve het bruiswater in de shaker, goed schudden en strainen in een longdrinkglas (33 cl voor een Collins!!!) met enkele ijsblokjes. Vul vervolgens verder aan met het bruiswater. Garneren doe je natuurlijk met een schijfje citroen.



Een redelijk zoete Collinsvariant, maar toch niet te zoet. De combinatie van citroensap en limoensap gaan de zoetheid van de likeur goed tegen zodat het een frisse, fruitige en toch ook kruidige longdrink wordt waarvan je kan genieten op een warme zomerdag.

Cheers.

vrijdag 10 januari 2014

B-Day

De eerste van het jaar is er al eentje met Crème de Grand Marnier, namelijk de B-Day die uit het boek "The Encyclopedia Of Shooters" komt.

De ingrediënten:
- Amaretto (1,5 cl) (DiSaronno)
- Crème de Grand Marnier (1,5 cl)
- Koffielikeur (1,5 cl) (Tia Maria)
- Melk (1,5 cl)
- Ijsblokjes

De bereiding:
Doe alles in de shaker, kracjtig schudden en strainen in een met ijsblokjes gevuld whiskey glas. Garnering is niet nodig.



Voor cocktails waar er dus geen vruchtensappen in zitten is Crème de Grand Marnier echt een aangenaam ingrediënt, en zeker in deze cocktail waar het gemengd wordt met 2 notenlikeuren. Alles is in goede verhouding en de Amaretto is zeker niet te dominant aanwezig. Eentje om te onthouden.

Cheers.

Nieuwe jaar

Eerst en vooral voor iedereen een gelukkig nieuwjaar en de beste wensen voor iedereen.  Dit jaar zal ik voortgaan met het zoeken naar cocktails met iets minder frequent gebruikte ingrediënten, zoals Abbott's bitters, Gancia, enkele vodka's met smaakjes, minder frequente likeuren, ... en tenslotte ga ik proberen de recepten die ik nog heb met Crème de Grand Marnier af te werken.

Verder doe ik ook nog gewoon voort met het maken van de variaties van bekende cocktails, zoals de Manhattan, Daiquiri, Long Island Iced Tea, Negroni, Martini, Margarita,...

Uiteraard worden de moderne maar zeker ook de oude "vintage" cocktails zeker niet vergeten.

Eigenlijk gewoon voort doen zoals het afgelopen jaar.

Goede voornemens die ik ga proberen waar te maken.