zondag 28 april 2013

Barkast aanvullen


Als je de wereld van de cocktails instapt en je wil een barkast aanmaken, sta je overrompeld door flessen in de drankenhandel en weet je niet wat eerst nemen en grijp je zo maar naar een aantal flessen die je achteraf misschien nog zelden open doet. Gaandeweg ben je je barkast aan het uitbreiden, ben je zelf ingrediënten aan het maken en ben je je aan het verdiepen in de wereld van de cocktails door middel van boeken, internet,… Hierdoor kan het zeker mislopen (zoals bij mij gebeurde) en zit je vrij snel met een kast vol likeuren en ingrediënten die je zelden zal gebruiken en heb je maar een zeer beperkte hoeveelheid aan basisdranken.
Een ander scenario dat kan gebeuren is dat je veel fruitlikeuren hebt en dat je eigenlijk zeer beperkt bent in de kruidenlikeuren.
Nog een derde scenario is een grote hoeveelheid aan basisdranken, maar geen of weinig of de verkeerde likeuren en andere smaakmakers.
Vergeet ook de bittere ingrediënten niet aan te vullen (amari, campari en bitters).

Daarom heb ik onderstaande lijst gemaakt en de aankoop van flessen opgedeeld in 5 reeksen. Dit is uiteraard een leidraad, ieder doet wat hij zelf wil, maar de ondervinding bij mij was dat het toch niet zo van een leien dakje liep.
De eerste lijn is de eigenlijke noodzaak om cocktails te kunnen maken, met deze eerste lijn kan je toch al snel over de 100 cocktails maken.
Uiteraard moet je ook rekening houden met de beschikbaarheid (en prijs) van sommige dranken in bepaalde landen of streken.

Eerste lijn (absolute noodzaak om te beginnen)
Angostura bitters, Apricot brandy, Bourbon, Brandy/Cognac, Cherry Brandy, Gin, Maraschinolikeur, Orange bitters, Orange Curaçao, Rum (bruin), Rum (goud), Rum (wit), Tequila (100% Agave), Tequila (wit), Triple Sec, Vermouth (droog), Vermouth (zoet), Vodka.

Tweede lijn (eerste grote uitbreiding, voornamelijk basisdranken)
Absint, Amaretto, Blue Curaçao, Cachaça, Calvados, Champagne, Chartreuse (groen), Cointreau, Crème de Bananes, Crème de Cassis, DOM Benedictine, Galliano, Grand Marnier, Jenever (jong en oud), Koffielikeur, Lillet, Malibu, Mezcal, Peppermint likeur (groen), Pernod, Peychaud’s bitters, Pisco brandy, Porto (rood), Rum (151°), Rum (Jamaica), Rum (spiced), Sherry (droog), Tequila (goud), Vodka (Bisongrass, citroen, vanille), Whiskey (Canadian, Irish, rye, Scotch blended, Tennessee), Wijn (rood, wit, sprankelend, Prosecco),

Derde lijn (voor de bekendste cocktails van vroeger en nu te kunnen maken)
Aardbeienlikeur, Amaro Averna, Amaro Fernet Branca, Amer Picon, Aperol, Appel brandy, Aquavit, Baileys, Braambessenlikeur, Chambord, Chartreuse (geel), Crème de Cacao (wit en bruin), Crème de Violette, Cynar, Drambuie, Dubonnet, Eau-de-Vie (kirsch), Falernum, Frambozenlikeur, Frangelico, Gin (Old Tom, Sloe), Ginger likeur, Kaneellikeur, Kirsch (likeur),  Kümmellikeur, Licor 43, Limoncello, Lycheelikeur, Mandarijnlikeur, Meloenlikeur, Parfait Amour, Passievruchtenlikeur, Pastis, Peach bitters, Peppermint likeur (wit), Perzikkenlikeur en –Schnapps, Pimentlikeur, Pimm’s, Pisang Ambon, Porto (tawny), Punt E Mes, Rum (Navy), Sake, Sherry (amontillado zoet), Southern Comfort, Vermouth (medium), Vodka (frambozen, sinaasappel, zwarte bes), Whiskey (Scotch single malt).

Vierde lijn (verder specialiseren)
Abbott’s bitters, Advocaat, Amaro Ramazzotti, Anisette, Armagnac, Arrak, Blueberry likeur, Blueberry Schnapps, Boker’s bitters, Butterscotch likeur, Byrrh, Chocolate likeur, Cider, Chocolate bitters, Crème de Roses, Eau-de-Vie (frambozen, peren, pruimen), Gold Strike, Granaatappellikeur, Grapefruit bitters, Grappa, Honinglikeur, Jägermeister, Jerry Thomas Own Decanter bitters, Lemon bitters, Kiwilikeur, Madeira, Mangolikeur, Marsala, Metaxa, Mint bitters, Old Fashioned bitters, Ouzo, Perenlikeur, Pineau des Charentes, Porto (wit), Red Orange likeur, Rhubarb bitters, Rum (citroen), Rum (frambozen), Sambuca, Sambuca (zwart), Sherry (cream), Sour Apple likeur en –Schnapps, Strega, Suze, Swedisch Punsch, Underberg bitters, Vanillelikeur, Vodka (mandarijn, peer, peper, perzik, zwart), Whiskey barrel aged bitters, Whiskey (Japan), Wijn (Sauterne).


Vijfde lijn (laatste specialisatie)
Alcohol 95%, Amaro Montenegro, Amarula, Apfelkorn, Appellikeur, Babycham, Beirao, Bitter Orange likeur, Boonekamp bitters, Bourbon Black, Bourbon Single Barrel, Brandy (Spaans), Celery bitters, Cherry bitters, Chocolate Mint likeur, Coebergh, Crème de Noyaux, Elixir d’Anvers, Feigling, Flügel, Frambozenlikeur (bohemian), Gancia, Glayva, Groene Thee likeur, Hellfire bitters, House bitters, Hpnotiq, Irish Mist, Jenever (citroen), Margarita-mix, Peren brandy, Perzikkenbrandy, Piña Colada-mix, Pisang Ambon Guarana & Lime, Plum brandy, Pompoenlikeur, Ponche Kuba, Prunelle, Safari, Vermouth (roze), Vodka (aardbei, appel, berry açai, grapefruit, honing, karamel, limoen, mango, meloen, rood, veenbessen), Whiskey (Irish single malt, Tennessee single barrel), Wijn (rose) en eventuele andere lokale dranken.

Nogmaals: deze rijen zijn slechts een leidraad, iedereen zal wel iets vinden dat naar een hogere of lagere lijn moet verplaatsten en iedereen gaat natuurlijk op zoek naar zijn eigen favoriete smaken.

Succes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten