Als je de wereld van de cocktails instapt en je wil een
barkast aanmaken, sta je overrompeld door flessen in de drankenhandel en weet
je niet wat eerst nemen en grijp je zo maar naar een aantal flessen die je
achteraf misschien nog zelden open doet. Gaandeweg ben je je barkast aan het
uitbreiden, ben je zelf ingrediënten aan het maken en ben je je aan het verdiepen
in de wereld van de cocktails door middel van boeken, internet,… Hierdoor kan
het zeker mislopen (zoals bij mij gebeurde) en zit je vrij snel met een kast
vol likeuren en ingrediënten die je zelden zal gebruiken en heb je maar een
zeer beperkte hoeveelheid aan basisdranken.
Een ander scenario dat kan gebeuren is dat je veel
fruitlikeuren hebt en dat je eigenlijk zeer beperkt bent in de kruidenlikeuren.
Nog een derde scenario is een grote hoeveelheid aan
basisdranken, maar geen of weinig of de verkeerde likeuren en andere
smaakmakers.
Vergeet ook de bittere ingrediënten niet aan te vullen
(amari, campari en bitters).
Daarom heb ik onderstaande lijst gemaakt en de aankoop van
flessen opgedeeld in 5 reeksen. Dit is uiteraard een leidraad, ieder doet wat
hij zelf wil, maar de ondervinding bij mij was dat het toch niet zo van een
leien dakje liep.
De eerste lijn is de eigenlijke noodzaak om cocktails te
kunnen maken, met deze eerste lijn kan je toch al snel over de 100 cocktails
maken.
Uiteraard moet je ook rekening houden met de beschikbaarheid (en prijs) van sommige dranken in bepaalde landen of streken.
Eerste lijn (absolute noodzaak om te beginnen)
Angostura bitters, Apricot brandy, Bourbon, Brandy/Cognac,
Cherry Brandy, Gin, Maraschinolikeur, Orange bitters, Orange Curaçao, Rum
(bruin), Rum (goud), Rum (wit), Tequila (100% Agave), Tequila (wit), Triple
Sec, Vermouth (droog), Vermouth (zoet), Vodka.
Tweede lijn (eerste grote uitbreiding, voornamelijk
basisdranken)
Absint, Amaretto, Blue Curaçao, Cachaça, Calvados, Champagne,
Chartreuse (groen), Cointreau, Crème de Bananes, Crème de Cassis, DOM
Benedictine, Galliano, Grand Marnier, Jenever (jong en oud), Koffielikeur,
Lillet, Malibu, Mezcal, Peppermint likeur (groen), Pernod, Peychaud’s bitters,
Pisco brandy, Porto (rood), Rum (151°), Rum (Jamaica), Rum (spiced), Sherry
(droog), Tequila (goud), Vodka (Bisongrass, citroen, vanille), Whiskey
(Canadian, Irish, rye, Scotch blended, Tennessee), Wijn (rood, wit,
sprankelend, Prosecco),
Derde lijn (voor de bekendste cocktails van vroeger en nu te
kunnen maken)
Aardbeienlikeur, Amaro Averna, Amaro Fernet Branca, Amer
Picon, Aperol, Appel brandy, Aquavit, Baileys, Braambessenlikeur, Chambord, Chartreuse
(geel), Crème de Cacao (wit en bruin), Crème de Violette, Cynar, Drambuie,
Dubonnet, Eau-de-Vie (kirsch), Falernum, Frambozenlikeur, Frangelico, Gin (Old
Tom, Sloe), Ginger likeur, Kaneellikeur, Kirsch (likeur), Kümmellikeur, Licor 43, Limoncello,
Lycheelikeur, Mandarijnlikeur, Meloenlikeur, Parfait Amour, Passievruchtenlikeur,
Pastis, Peach bitters, Peppermint likeur (wit), Perzikkenlikeur en –Schnapps,
Pimentlikeur, Pimm’s, Pisang Ambon, Porto (tawny), Punt E Mes, Rum (Navy),
Sake, Sherry (amontillado zoet), Southern Comfort, Vermouth (medium), Vodka
(frambozen, sinaasappel, zwarte bes), Whiskey (Scotch single malt).
Vierde lijn (verder specialiseren)
Abbott’s bitters, Advocaat, Amaro Ramazzotti, Anisette,
Armagnac, Arrak, Blueberry likeur, Blueberry Schnapps, Boker’s bitters, Butterscotch
likeur, Byrrh, Chocolate likeur, Cider, Chocolate bitters, Crème de Roses, Eau-de-Vie
(frambozen, peren, pruimen), Gold Strike, Granaatappellikeur, Grapefruit
bitters, Grappa, Honinglikeur, Jägermeister, Jerry Thomas Own Decanter bitters,
Lemon bitters, Kiwilikeur, Madeira, Mangolikeur, Marsala, Metaxa, Mint bitters,
Old Fashioned bitters, Ouzo, Perenlikeur, Pineau des Charentes, Porto (wit), Red
Orange likeur, Rhubarb bitters, Rum (citroen), Rum (frambozen), Sambuca,
Sambuca (zwart), Sherry (cream), Sour Apple likeur en –Schnapps, Strega, Suze,
Swedisch Punsch, Underberg bitters, Vanillelikeur, Vodka (mandarijn, peer,
peper, perzik, zwart), Whiskey barrel aged bitters, Whiskey (Japan), Wijn
(Sauterne).
Vijfde lijn (laatste specialisatie)
Alcohol 95%, Amaro Montenegro, Amarula, Apfelkorn,
Appellikeur, Babycham, Beirao, Bitter Orange likeur, Boonekamp bitters, Bourbon
Black, Bourbon Single Barrel, Brandy (Spaans), Celery bitters, Cherry bitters,
Chocolate Mint likeur, Coebergh, Crème de Noyaux, Elixir d’Anvers, Feigling,
Flügel, Frambozenlikeur (bohemian), Gancia, Glayva, Groene Thee likeur,
Hellfire bitters, House bitters, Hpnotiq, Irish Mist, Jenever (citroen),
Margarita-mix, Peren brandy, Perzikkenbrandy, Piña Colada-mix, Pisang Ambon
Guarana & Lime, Plum brandy, Pompoenlikeur, Ponche Kuba, Prunelle, Safari,
Vermouth (roze), Vodka (aardbei, appel, berry açai, grapefruit, honing,
karamel, limoen, mango, meloen, rood, veenbessen), Whiskey (Irish single malt,
Tennessee single barrel), Wijn (rose) en eventuele andere lokale dranken.
Nogmaals: deze rijen zijn slechts een leidraad, iedereen zal
wel iets vinden dat naar een hogere of lagere lijn moet verplaatsten en
iedereen gaat natuurlijk op zoek naar zijn eigen favoriete smaken.
Succes.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten