Mijn favoriete cocktail... De Daiquiri.
De Daiquiri is waarschijnlijk naast de Mojito de bekendste cocktail van Cuba. De daiquiri is tevens ook veel ouder als de mojito maar de ingrediënten klinken toch wel wat gelijkaardig. De Daiquiri werd voor het eerst gemaakt rond 1900 in Santiago (Cuba) door Amerikaanse mijnwerkers. Het drankje bleef in de bar tot 1909 toen het werd voorgesteld in Washington. Het bleef stijgen in reputatie en kwam tot een piekmoment rond de jaren 1940. Door de oorlogsrantsoenering was whiskey, gin, en vodka schaars geworden, maar rum werd makkelijk te verkrijgen door handel met Latijs-Amerika en de Caraiben.
Het recept van de Daiquiri zoals we die nu kennen is van Constante Ribalagua, een barman van de El Floridita-bar in Havana van in de jaren 1940. Hier is zijn recept:
- Rum (Cuba wit) (6 cl)
- Limoensap (uit 1/2 limoen)
- Suiker (1 tl)
Alles in de shaker, schudden en strainen in een martini glas. Geen garnering.
Dit recept werd later ook door David Embury genoteerd als Daiquiri No. 1 en genoemd als 1 van de 6 basis dranken.
Tegenwoordig is de Daiquiri wel wat zoeter en minder "straf" geworden en behoort deze ook tot de officiële I.B.A. cocktails met dit recept
- Rum (wit) (4,5 cl)
- Limoensap (1,5 cl)
- Suikersiroop (0,5 cl)
- Ijsblokjes
Alles in de shaker, schudden en in een martini glas strainen, geen garnering.
Uiteraard heeft hier ook elke barman zijn eigen versie van. Er is veel variatie in hoeveelheden en natuurlijk ook in rum, want er worden tegenwoordig ook gouden en bruine rums gebruikt voor de daiquiri. Dit type van cocktail kan ook Frozen geserveerd worden. Doe hiervoor dezelfde ingrediënten in een blender met ijs en blenden maar....
De bekendste Daiquiri-drinker is ongetwijfeld Ernest Hemingway, gevolgd door John F. Kennedy.
Cheers
Geen opmerkingen:
Een reactie posten