zaterdag 8 januari 2011

Frozen Bite

Frozen Bite zag eruit als een uitdaging en een zware dobber waar je er niet te veel van zal moeten drinken.

we layeren in deze volgorde gelijke delen

- Pepermintlikeur (groen) (Smeets)
- Vodka (Absolut)
- Absinthe (Absente)

Het mislukte resultaat

Mijn grootste angst was vodka en absinthe layeren en inderdaad het is niet gelukt. Misschien vraagt dit recept eerder een absinthe met een hoog alcoholgehalte (meestal de "party absinthes") dan een degelijke absinthe.  De absinthe die ik gebruikt heb (Absente) heeft een alcoholgehalte van 55% en scheidt zich dus niet van vodka. Helaas...

Dit drankje kan uiteraard enorm verschillen in smaak door het grote gamma aan absinthes.  De absinthes uit het vroegere Oostblok bevatten raar of zelden anijs en alsem, terwijl de betere Franse, Zwitserse en zeker de Spaanse wel anijs en/of alsem bevatten.  Aangeraden zijn toch wel de Spaanse varianten omdat in Spanje er nooit een absintheverbod is geweest en deze dus nog steeds op traditionele manier gemaakt wordt.

Blow A Scot

De volgende is Blow A Scot, weer een zeer zeldzame cocktail want deze maakt gebruikt van het "uitgestorven" Crème de Grand Marnier.  Crème de Grand Marnier kan je niet meer vinden in de winkels sinds 2000.  Op het internet zijn er ook talrijke discussies over de bewaarbaarheid ervan omdat het room bevat en dat het zou "verharden". Ik heb mijn fles in 2008 gekocht in de drankenhandel en deze is nu (januari 2011) nog perfect drinkbaar en toch nog volledig vloeibaar dus,...

Blow A Scot layer je in deze volgorde:

- Aardbeienlikeur (Dolfi)
- Crème de Grand Marnier
- Drambuie
in gelijke delen

Ja, Ja een fles Crème de Grand Marnier met drinkbare en vloeibare inhoud!!!!
Dit is het resultaat:


Smakelijk!

Angel's Delight

De eerste Pousse Café is de Angel's Delight, een "vintage" drankje omdat het gebruik maakt van de oude en zeldzame likeur Crème Yvette (bij ons bekender als Crème de Violette). Het recept komt van http://www.cocktaildb.com/.  Pousse Café's maken veel gebruik van siropen (zoals grenadine,...) en room. Siropen bevatten veel suiker en moeten dus altijd als eerste gebruikt worden, room bevat zeer weinig suiker en moet altijd als laatste gebruikt worden (ongeacht het alcoholvolume van de andere dranken)

We "layeren" in deze volgorde;
- Grenadine
- Crème de Violette (Pages)
- Triple Sec (St. Michel)
- Room

Dan zou je dit moeten krijgen


Pousse Cafés drink je normaal gezien laag per laag op, maar alles tegelijk gaat ook

Cheers

Inleiding

De term Pousse Café kent iedereen wel en is door bijna iedereen al foutief geinterpreteerd want een Pousse Café is tegenwoordig een Cognac of likeurtje bij de koffie na het eten.  De Pousse Café is ontstaan  en werd direct een enorm succes in Frankrijk in de 19de eeuw. Wat weinig mensen weten is dat de originele Pousse Café een combinatie is van 7 tot 10 verschillende dranken en/of likeuren die op elkaar "geplaatst" worden.  De dranken blijven gescheiden door het soortelijk gewicht wat vooral bestaat uit suiker en alcohol (hoe meer suiker hoe zwaarder, hoe meer alcohol hoe lichter).

Hier is een voorbeeldje van een echte Pousse Café

Pousse Café zoals het hoort

De Pousse Café zijn net zo rap verdwenen als ze gekomen zijn omdat sommige ervan totaal niet te drinken waren, het vergt wat tijd en handigheid om ze te maken en de recepten zijn allemaal afhankelijk van bepaalde merken van likeuren.

Dit laatste heb ik persoonlijk getest met 3 verschillende koffielikeuren (Kahlua, Tia Maria en After) en Amaretto. Kahlua gaat onder Amaretto, terwijl Tia Maria mengt en After gaat er boven.

Nu beginnen de Pousse Café's toch terug wat populariteit te krijgen in de cocktailwereld ook voornamelijk omdat het oog ook wel wat wil.  Tegenwoordig worden ook meestal maar 3 tot 5 lagen gebruikt.  Op het internet kan je verschillende lijsten vinden met het soortelijk gewicht van de verschillende dranken en likeuren, maar deze kan je toch niet altijd betrouwen (zelf ondervonden) aangezien de samenstelling van een likeur kan verschillen van merk tot merk en zelfs tussen de verschillende exportlanden, dus zelf testen en noteren is de boodschap...... veel succes

Honi Honi en Happy Hoti

Met kerstavond was m'n neef op het feest, die is ook altijd wel te vinden voor een cocktail, na mijn vraag "Tiki Time??" kreeg ik een vraag terug "Kan je een tiki-cocktail maken op basis van Scotch?"  Ik had dit moeten weten want hij is niet echt een rum-fan maar een Scotch-fan.  Dus even tussen de recepten zoeken en voila: de Honi Honi

In het originele boek van Trader Vic werd de Honi Honi gemaakt met Bourbon, nu kan je toch meer en meer recepten vinden waarbij de Bourbon vervangen is door Scotch.

Ikzelf heb me gewaagd aan de Happy Hoti een nieuwe tiki-drink op basis van de Pyrat XO Reserve rum uit Anguilla die ik recentelijk gevonden heb.

De Honi Honi maak je zo:

- Whiskey (Scotch Blended) of Bourbon (4,5 cl)
- Orange Curaçao (1,5 cl)
- Limoensap (uit 1 limoen)
- Orgeatsiroop (1,5 cl)
- Suikersiroop (0,75 cl)
- Gecrushed ijs

Glas vullen met gecrushed ijs,
alles in de shaker,
schudden en door de barzeef,
garneren met munttwijgje en maraschinokers

De Honi Honi in volle glorie


De Happy Hoti maak je zo:

- Rum (goud) (Anguilla) (Pyrat XO Reserve) (6 cl)
- Angostura (scheutje)
- Citroensap (2,25 cl)
- Orgeatsiroop (1,5 cl)
- Suikersiroop (1,5 cl)
- gecrushed ijs

Glas vullen met gecrushed ijs,
alles in de shaker,
schudden en door de barzeef,
garneren met munttwijgje en maraschinokers


Happy Hoti makes me happy


De Honi Honi is eigenlijk een Mai-Tai op basis van Scotch en een perfecte cocktail voor niet whiskey-drinkers om whiskey cocktails te leren drinken, want de scherpe whiskeysmaak wordt perfect opgevangen en geneutraliseerd door de andere ingrediënten.

De Happy Hoti is zo'n cocktail waarvan je een eerste nipje neemt en direct merkt: BAM... rum en daarna komen pas de andere smaken aan bod. Deze tikidrink mag er best wezen en gaat vlot binnen ondanks er toch wel wat rum in zit....