maandag 5 augustus 2013

Runnaway

Deze Runnaway heb ik op het net gevonden, maar weer eens zonder verdere informatie.

De ingrediënten:
- Tequila (goud) (2 cl) (Sauza Gold)
- Triple Sec (2 cl) (St. Michel)
- Druivensap (rood) (7 cl)
- Ijsblokjes

De bereiding:
Doe alles in de shaker, schudden en strainen in een cocktailglas. Garnering is niet nodig.


Weer eens een eenvoudige cocktail met 3 ingrediënten, waarbij de combinatie van sinaasappel en druiven zeer goed samengaat, dit is nog aangesterkt door een sterke agave smaak die er duidelijk door komt. Als je rode druivensap in huis hebt moet je deze zeker eens maken.

Cheers.

Cosmopolitan (Heston Bar Style)

Nog een andere variatie van de gewone Cosmopolitan is de Cosmopolitan Heston Bar Style, een recept dat ik op het net tegenkwam.

De ingrediënten:
- Chambord (scheutje)
- Triple Sec (2,25 cl) (St. Michel)
- Vodka (frambozen) (3,75 cl) (Absolut Raspberri)
- Veenbessensap (3,75 cl)
- Sweet & Sour mix (3 cl) (2 cl limoensap + 1 cl suikersiroop)
- Ijsblokjes

De bereiding:
Doe alles in de shaker, goed schudden en strainen in een cocktailglas. Garneren kan je met een limoenkrul.



Dit is een Cosmopolitan met een enorme nadruk op bessen, frambozen, veenbessen en zwarte frambozen. De balans tussen bessen en citrus is goed, hoewel eerder wat meer naar bessen. Zeker de moeite om eens te proberen.

Cheers.

Chimney Sweep

Volgende cocktail in de rij om m'n fles Crème de Grand Marnier leeg te krijgen is de Chimney Sweep uit het boek "The Encyclopedia Of Shooters".

De ingrediënten:
- Bourbon (2,25 cl) (Jim Beam)
- Crème de Grand Marnier (2,25 cl)

De bereiding:
Doe eerst de Crème de Grand Marnier is een shotglas. Leg hier voorzichtig de bourbon op en garneer met currypoeder (ja inderdaad, currypoeder).



De currypoeder garnering is wel een van de raarste dingen die ik al ben tegengekomen in de cocktailwereld, maar eigenlijk was die wel een aangenaam extra ingrediënt in plaats van garnering. Probeer ook om een Bourbon te gebruiken met een hoger alcoholgehalte (50,5 %) als je deze in bezit hebt, gewone Bourbon gaat ook wel goed hoor.

Cheers.

zondag 4 augustus 2013

Aperol Spritz

Voor de Aperol Spritz wordt er massaal reklame gemaakt en is sinds kort ook verkrijgbaar in een pre-mix. Uiteraard is vers gemaakt toch altijd wel better dan een pre-mix en bij deze dus, de Aperol Spritz.

De ingrediënten:
- Aperol (4 cl)
- Prosecco (6 cl)
- Bruiswater (2 cl)
- Ijsblokjes

De bereiding:
Vul een whiskey glas met ijsblokjes, voeg dan de ingrediënten toe en roer even voorzichtig om. Garneren doe je met een schijfje sinaasappel.



Een verfrissend en licht alcoholisch drankje dat vlot binnengaat. Natuurlijk zijn bitterheid en sinaasappelsmaak duidelijk merkbaar en dominerend. Een echte zomerverfrisser.

Cheers.

Absolut Kiwi Bellini

Bij deze Absolut Kiwi Bellini wordt er kiwipuree gecombineerd met mandarijn vodka en Prosecco. Het recept komt eveneens van de maker van de Absolut vodka.

De ingrediënten:
- Prosecco (aanvullend)
- Vodka (mandarijn) (3 cl) (Absolut Mandrin)
- Kiwipuree (3 cl)
- Ijsblokjes

De bereiding:
Doe de kiwipuree en de vodka in de shaker, goed schudden en dubbel strain in een flute. Vul daarna verder aan met Prosecco. Garneren kan je met een schijfje kiwi.


Bij deze zit de combinatie van mandarijn en kiwi ook zeer goed en eigenlijk had ik deze combinatie nog niet geprobeerd. Opvallend is dat de mandarijnsmaak toch domineert. Zeker eentje om eens te proberen.

Cheers.

Absolut Blackberry Bellini

De Absolut Blackberry Bellini is een cocktail van de makers van de Zweedse vodka Absolut, hierbij wordt er bessenvodka gecombineerd met Prosecco en braambessensiroop om een Bellini-variatie te maken.

De ingrediënten:
- Prosecco (aanvullend)
- Vodka (zwarte bes) (2 cl) (Absolut Kurant)
- Braambessensiroop (2 cl)
- Ijsblokjes

De bereiding:
Doe de vodka en de braambessensiroop in de shaker, goed schudden en strainen in een flute. Vul vervolgens verder aan met Prosecco en garneer met een braambes.


Een lekkere cocktail die eigenlijk eerder doet denken aan een Kir Royale dan aan een Bellini. Uiteraard ligt de nadruk op bessen en de combinatie van braambessen en zwarte bessen is duidelijk merkbaar. Het enige nadeel is dat het drankje voor mij iets te zoet is.

Cheers.

Tennessee Tea

De Tennessee Tea is niet de Tennessee Tea die gemaakt is door de mensen van Jack Daniel's, maar een combinatie van muntlikeur, Tennessee whiskey en veenbessensap.

De ingrediënten:
- Peppermint White likeur (3 cl) (Marie Brizard)
- Whiskey (Tennessee) (4,5 cl) (Jack Daniel's)
- Veenbessensap (10,5 cl)
- Ijsblokjes

De bereidng:
Vul een longdrinkglas met ijsblokjes, doe alles in de shaker, goed schudden en strainen over de ijsblokjes. Garneren hoeft niet.




Zoals verwacht een drankje met een dominant muntsmaak, hoewel je de whiskey wel kan merken evenals het veenbessensap, maar helaas toch niet voldoende. Alles wordt overtroffen door munt. Volgende keer minder muntlikeur gebruiken.

Cheers.

New England Iced Tea

De staat New England is een van de eerste plaatsen waar de vroegere kolonisten voet zette in Amerika, een ander bekend feit over New England is dat er veenbessen worden gekweekt en uiteraard is dit de reden van de naam van deze L.I.I.T. variant.

De ingrediënten:
- Gin (1,5 cl) (Bombay Sapphire)
- Rum (wit) (1,5 cl) (Havana Club Añejo Blanco)
- Tequila (goud) (1,5 cl) (Sauza Gold)
- Triple Sec (1,5 cl) (St. Michel)
- Vodka (1,5 cl) (Knebep)
- Limoensap (2,25 cl)
- Veenbessensap (aanvullend)
- Suikersiroop (1,5 cl)
- Ijsblokjes

De bereiding:
Vul een longdrinkglas met ijsblokjes, doe dan alles behalve het veenbessensap in de shaker, goed schudden en strainen over de ijsblokjes. Vul aan met het veenbessensap en tenslotte kan je garneren met een schijfje citroen of limoen.



Zoals gewoonlijk een verfrissend drankje, waarbij je duidelijk de gin en tequila door proeft, aangevuld met de smaken van limoen en veenbessen. Let echter wel op, want deze gaat vlot binnen, maar kan dan ook met een mokerslag later terugkomen.

Cheers.

Alexis Heck

De naam Alexis Heck doet waarschijnlijk bij weinig mensen een belletje rinkelen, maar na wat opzoekwerk bleek dat deze man een hotelbezitter was uit Luxemburg en eigenlijk een pioneer was voor het Luxemburgse toerisme in de 19de eeuw.  De cocktail met deze naam heeft vele recepten (meestal met een typisch Luxemburgse likeur), maar je kan ook (vage) recepten vinden zonder deze likeur en met vermouth (maar zonder verdere specificatie van soort). Wat altijd wel terugkomt is de combinatie van Cognac, vermouth en Grand Marnier. Plots zag ik een recept met het "uitgestorven" Crème de Grand Marnier, dus...

De ingrediënten:
- Cognac (3 cl) (Courvoisier VS)
- Crème de Grand Marnier (1,5 cl)
- Vermouth (droog) (3 cl)
- Ijsblokjes

De bereiding:
Doe alles in een mengglas, even roeren en strainen in een cocktailglas. Garnering is niet nodig.



Aan een cocktail met 3cl droge vermouth kan je je meestal verwachten om een kurkdroge cocktail te krijgen maar dit was verrassend genoeg niet het geval. De droogheid van de vermouth werd goed tegengegaan door de Crème de Grand Marnier en bracht eigenlijk de cocktail goed in balans. Een aangename droogheid met een typische Cognacsmaak en een luchtige romigheid van de likeur.

Cheers.

zaterdag 3 augustus 2013

Flamingo

Voor de Flamingo zijn er tal van recepten, met zowel overeenkomstige ingreediënten als totaal verschillende ingrediënten. Deze Flamingo heb ik gevonden op een Nederlandse cocktailsite en gebruikt de volgende ingrediënten: Apricot Brandy, Gin, citroensap en grenadine een combinatie die je in de cocktailwereld zeer veel tegenkomt.

De ingrediënten:
- Apricot Brandy (2 cl) (Bols)
- Gin (4 cl)
- Citroensap (1,5 cl)
- Grenadine (1 cl)
- Ijsblokjes

De bereiding:
Doe alles in de shaker, schudden en strainen in een cocktailglas. Garneren doe je met een schijfje citroen.


Zoals eerder gezegd is de combinatie Apricot brandy, gin en citroensap (en eventueel grenadine) een gouden combinatie die in tal van cocktails terug te vinden is. Een verfrissen drankje met zowel zoete, zure, fruitige als kruidige smaken. Een gouden combinatie dus.

Cheers.

Figs And The City

Uit de naam "Figs And The City" kunnen we afleiden dat er iets met vijgen aan te pas komt en dat is natuurlijk Feigling. Figs And The City is een woordspeling op de soap "Sex And The City" en in deze reeks drinken de dames uiteraard Cosmopolitans. Dus eigenlijk is dit een Cosmo met Feigling in plaats van Vodka.

De ingrediënten:
- Cointreau / Triple Sec (1,5 cl) (Cointreau)
- Feigling (6 cl)
- Citroensap (1,5 cl)
- Limoensap (scheutje)
- Veenbessensap (3 cl)
- Ijsblokjes

De bereiding:
Doe alles in de shaker, krachtig schudden en strainen in een cocktailglas. Garneren doe je met een citroenkrul.


Een aangepaste Cosmo, waarbij de Feigling wel voor een extra smaakdimensie zorgt. Persoonlijk vond ik het ook een goed idee om de citrus uit de citroenvodka op te vangen door zowel citroen- als limoensap te gebruiken. Wel de moeite om eens te proberen.

Cheers.

Bellini

De Bellini is tussen 1934 en 1948 voor het eerst gemaakt in Harry's Bar in Venetië door Guiseppe Cipriani. Deze cocktail is begonnen als een seizoensspecialiteit, maar door een slimme Franse ondernemer werden er gans het jaar witte perzikken geleverd en werd de drank gans het jaar door beschikbaar en bleef de populariteit ervan stijgen.

Ondertussen is deze cocktail opgenomen als een I.B.A. officiële cocktail, wat z'n populariteit wel bewijst.

De ingrediënten:
- Perzikkenpuree (6 cl)
- Prosecco (aanvullend)

De bereiding:
Doe de perzikkenpuree in een flute en vul het glas verder aan met (uiteraard koude) Prosecco.


Een zeer eenvoudige maar inderdaad heerlijke cocktail. Het bewijs dat een cocktail niet altijd speciale technieken en ingrediënten moet bevatten. Zeer verfrissend voor de warme zomers.

Cheers.