donderdag 25 juli 2013

Chocolate Monkey

De "Chocolate Monkey" is een cocktail afkomstig van de makers van de gifgroene bananenlikeur Pisang Ambon.

De ingrediënten:
- Pisang Ambon (3,5 cl)
- Melk (6 cl)
- Chocoladesiroop (voldoende om een spiraal in het glas te maken)
- Ijsblokjes

De bereiding:
Maak een chocoladespiraal in een cocktailglas, doe vervolgens de Pisang en de melk in de shaker. Krachtig schudden en strainen in het glas. Garneren kan met een schijfje citroen.


Dit smaakt best goed, de combinatie van chocolade, banaan en melk gaan goed samen. Je kan dit drankje vergelijken met een gesmolten ijsje, romig en goed van smaak. Zeker eentje om te proberen.

Cheers.

Absolut Raspberri Collins

De Absolut Raspberri Collins is afkomstig van de makers van de Zweedse vodka Absolut. En uiteraard maken we gebruik van hun frambozenvodka.

De ingrediënten:
- Vodka (frambozen) (5 cl) (Absolut Raspberri)
- Citroensap (3 cl)
- Suikersiroop (2 cl)
- Bruiswater (aanvullend)
- Ijsblokjes

De bereiding:
Vul een longdrinkglas (33cl) met ijsblokjes, doe dan alles behalve het bruiswater in de shaker, goed schudden en strainen over de ijsblokjes. Vul tenslotte aan met het bruiswater en garneer met een stukje citroen.



Zoals alle Collinsvariaties is ook deze zeer verfrissend. Het blijven eenvoudige cocktails, maar ze blijven een voor een wel lekker. De combinatie van frambozen en citroen is zeer geslaagd. Zeker eentje om aan te raden.

Cheers.

Whirlpool Julep

De volgende Julep is er ook eentje uit de oude doos, namelijk de Whirlpool Julep uit het boek "Pioneers of mixing at elite bars: 1903-1933".  Het gebruik van rye whiskey is toch zeldzamer dan Bourbon, maar de combinatie van anisette de DOM Benedictine lijkt me wel interessant.

De ingrediënten:
- Anisette (1 tl) (Marie Brizard)
- DOM Benedictine (2 scheutjes)
- Rum (wit) (2 scheutjes) (Havana Club Añejo Blanco)
- Whiskey (rye) (4,5 cl) (Pikesville Straight Rye)
- Munttwijgjes (5)
- Gecrushed ijs

De bereiding:
Kneus de munt in een longdringlas, voeg vervolgens de andere ingrediënten toe en vul het glas verder op met gecrushed ijs. Garneren is niet nodig (maar bij een julep misstaat een munttwijgje niet).



Opvallend aan deze julep is dat er zeer weinig zoetmiddel is om de hardheid van de whiskey te compenseren. Eigenlijk had het wel beter geweest om deze in een kleiner glas te maken, omdat het drankje in een longdrinkglas wel wat te hard verdund was. Over de smaak valt te zeggen dat de whiskey duidelijk domineert en er zachte kruidige toetsen aanwezig zijn van de 2 likeuren.

Cheers.

woensdag 24 juli 2013

Killer Punch

De "Killer Punch" is weer een cocktail waarvan je verschillende recepten kan terug vinden op het net. Meestal wordt er bij deze cocktail sinaasappelsap en limoensap verwisseld op wordt er geen een van de twee gebruikt. Ik heb gekozen voor de versie met sinaasappelsap.

De ingrediënten:
- Amaretto (1,5 cl) (DiSaronno)
- Meloenlikeur (1,5 cl) (Midori)
- Vodka (3 cl) (Knebep)
- Sinaasappelsap (1,5 cl)
- Veenbessenap (10,5 cl)
- Ijsblokjes

De bereiding:
Vul een longdrinkglas met ijsblokjes, doe alles in de shaker, goed schudden en strainen over de ijsblokjes. Garneren kan met een schijfje limoen of sinaasappel.



Een punch die toch niet zo hard is dan z'n naam doet vermoeden. Een zachte, fruitige cocktail met toch een aangename zachte aanwezigheid van de amandelsmaak afkomstig van de Amaretto. Zeker eentje om eens te proberen op een warme zomermiddag of -avond.

Cheers.

Hot Passion

Als er in een cocktailnaam "passio" staat kan je vrij zeker zijn dat er passievruchtenlikeur (Passoa) in gebruikt wordt. Deze Hot Passion is eigenlijk weer een Sex On The Beach waar de perzikkenschnapps vervangen is door Passoa.

De ingrediënten:
- Passoa (3 cl)
- Vodka (3 cl) (Knebep)
- Sinaasappelsap (6 cl)
- Veenbessensap (6 cl)
- Ijsblokjes

De bereiding:
Vul een longdrinkglas met ijsblokjes, doe dan alles in de shaker, goed schudden en strainen over de ijsblokjes. Garneren kan je met een schijfje sinaasappel en een maraschinokers.



Deze Hot Passion is best wel wat te zoet, er mocht gerust iets minder Passoa in en deze vervangen door iets meer vodka. Verder wel een lekker en fruitig drankje dat vlot binnengaat.

Cheers.

Illicit Affair

De combinatie van sinaasappel en veenbessen is altijd een succes, denk bv. maar aan een Sex On The Beach, en bij deze Illicit Affair gaan we de vodka en perzikkenlikeur vervangen door zwarte bessenvodka.

De ingrediënten:
- Vodka (zwarte bes) (4,5 cl) (Absolut Kurant)
- Sinaasappelsap (4,5 cl)
- Veenbessensap (4,5 cl)
- Ijsblokjes

De bereiding:
Vul een whiskey glas met ijsblokjes, doe vervolgens alles in de shaker. Krachtig schudden en strainen over de ijsblokjes. Garnering is niet nodig.



Zoals eerder gezegd is de combinatie van sinaasappel en veenbessen en echt succes en natuurlijk heb je hier nu nog een extra smaak van de zwarte bessen, wat het drankje toch een aangename zoet-zure smaak geeft, maar opgelet het is wel een vrij licht alcoholische cocktail, maar deze kan ook toeslagen.

Cheers.

dinsdag 23 juli 2013

Blue Dream

De Blue Dream is een cocktail die eigenlijk een basis is voor honderden cocktails, namelijk Gin, Blue Curaçao en citroensap.

De bereiding:
- Blue Curaçao (3 cl) (Bols)
- Gin (3 cl) (Bombay Sapphire)
- Citroensap (1,5 cl)
- Ijsblokjes

De bereiding:
Doe alles in de shaker, goed schudden en strainen in een cocktailglas. Garneren kan met een maraschinokers of een schijfje citroen.


Een zoete, zure, kruidige en vooral blauwe cocktail. Mooi voor het oog, maar persoonlijk is 3 cl Blue Curaçao voor mij te veel. De volgende keer beter iets meer gin en iets minder Blue Curaçao.

Cheers.

Orange Collins

De volgende cocktail is de Orange Collins, een variatie op de klassieke Collins, waar er terug gegrepen wordt naar de jenever in plaats van gin, want ten tijde van de eerste Collins-cocktails werd er uiteraard ook jenever (of Holland Gin) gebruikt.

De ingrediënten:
- Angostura (2 scheutjes)
- Jenever (oud) (4,5 cl) (Bols Zeer Oude Jenever)
- Orange Curaçao (1,5 cl) (Marie Brizard)
- Citroensap (3 cl)
- Suikersiroop (1,5 cl)
- Bruiswater (aanvullend)
- Ijsblokjes

De bereiding:
Vul een longdrinkglas met ijsblokjes, doe vervolgens alles behalve het bruiswater in de shaker. Krachtig schudden en strainen over de ijsblokjes. Top af met he bruiswater. Garneren kan met een schijfje citroen (of zelfs sinaasappel).



Zoals alles cocktails van het Collins-type is ook deze Orange Collins een zeer verfrissend drankje, met een duidelijk sinaasappelaanwezigheid, een bittere toets, maar de jenever is ook duidelijk aanwezig en zorgt voor een moutige smaak in plaats van een zeer kruidige smaak als er de klassieke London Dry Gin gebruikt wordt.

Cheers.

Real Georgia Mint Julep

Deze klassieker komt uit het boek van Jerry Thomas van 1862 en is genaamd de "Real Georgia Mint Julep".

De ingrediënten:
- Cognac (4,5 cl) (Courvoisier VS)
- Perzikkenlikeur (4,5 cl) (Vedrenne) (origineel werd hier perzikkenbrandy voor gebruikt)
- Suiker (1 tl)
- Water (+/- 1 tl)
- Munttwijgjes (12)
- Gecrushed ijs

De bereiding:
- Doe de munttblaadjes in een whiskeyglas, los de suiker op in het water en voeg toe aan de munt, voeg vervolgens de brandy en likeur toe en vul het glas verder op met gerushed ijs. Roer vervolgens het geheel om zonder de munt stuk te maken. Garnering is niet nodig.



Een klassieke Zuiderse dorstlesser die eigenlijk nog altijd populair is en eens je deze heb gedronken altijd wel populair zal blijven. Deze gaat niet voor niets als meer dan 150 jaar mee. De perzikkenlikeur is duidelijk aanwezig, maar tegen de verwachtig in toch niet te dominant. Een heerlijke dorstlesser voor deze tropische zomerdagen.

Cheers.

maandag 22 juli 2013

Wet Dream #2

Bij deze dagen van hittegolven en brandende zon hoort uiteraard een tropische getinte cocktail en deze Wet Dream #2 is daar een goed voorbeeld van.

De ingrediënten:
- Blue Curaçao (1,5 cl) (Bols)
- Crème de Bananes (1,5 cl) (Bols)
- Malibu (1,5 cl)
- Sinaasappelsap (14 cl)
- Grenadine (2,5 cl)
- Ijsblokjes

De bereiding:
Doe alles behalve de grenadine in de shaker, krachtig schudden en strainen in een snifter. Voeg vervolgens de grenadine toe en garneer met een schijfje limoen en een maraschinokers.


Inderdaad een tropisch drankje dat nog eens goed geschikt is voor deze tropische temperaturen. Weinig alcohol, want deze werkt toch zeer snel als je in de zon zit. Echt een verfrissend drankje.

Cheers

Thriller Shooter

Dit recept van de Thriller Shooter zou van Class Magazine komen. Hoewel ik op het net al verschillende recepten heb gevonden. Het gaat dan vooral over het verschil in rum, overproof vs. bruine rum. Ik ga voor het recept met overproof rum.

De ingrediënten:
- Aardbeienlikeur (1,5 cl) (Dolfi)
- Drambuie (1,5 cl)
- Rum (overproof) (1,5 cl) (Wray & Nephew)

De bereiding:
Doe de ingrediënten in een snifter (die warmtevast is!!!). Steek het geheel aan en draai even rond. Doof daarna het vuur en laat even afkoelen.


Een zeer speciale cocktail met een interessante combinatie van aardbei, whiskey, honing en rum. Dit alles wordt nog aangevuld met een "gebrand" smaakje van het vuur. Zeker eens proberen, maar enige voorzichtigheid is toch wel geboden.

Cheers.

Mix-O

De Mix-O is een cocktail waar ik buiten de zin "sweet & creamy" geen verdere informatie over heb gevonden.

De ingrediënten:
- Baileys (2,25 cl)
- Southern Comfort (2,25 cl)
- Aardbeiensiroop (2,25 cl)
- Grenadine (0,75 cl)
- Melk (7,5 cl)
- Room (7,5 cl)
- Ijsblokjes

De bereiding:
Doe alles in de shaker zonder ijs, goed schudden, daarna het ijs toevoegen en nogmaals schudden. Vervolgens strainen in een snifter met ijsblokjes. Garnering is niet nodig.


Zoals het meegeleverde zinnetje zegt: "sweet & creamy". Dit is geen goed drankje voor mensen die wat op de lijn letten, want 7,5 cl room is veeeeeeel, dan de likeuren en siropen zijn een bom aan suiker. Dus opletten geblazen voor de lijners. Voor de rest is dit wel best een zware cocktail, eigenlijk bijna eten en drinken samen, maar de combinatie van smaken zit dan wel weer goed. Aardbei, perzik en daarbij nog de Baileys zorgen wel voor een goed smaak.

Cheers.

dinsdag 2 juli 2013

Paparazzi Manhattan

De Paparazzi Manhattan heb ik op het net gevonden en sprak me direct aan omdat het een Sweet Manhattan is waarbij de bitters weggenomen zijn en vervangen door een Italiaanse Amaro, en waarbij er een extra dimensie wordt toegevoegd door de anijsdrank Pernod.

De ingrediënten:
- Amaro (Fernet Branca) (1,5 cl)
- Bourbon (7,5 cl) (Maker's Mark)
- Pernod (3 scheutjes)
- Vermouth (zoet) (2,25 cl) (Martini Rosso)
- Ijsblokjes

De bereiding:
Doe alles in een mengglas, even omroeren en strainen in een cocktailglas. Garneren kan je met een schijfje sinaasappel of wat klassieker: een maraschinokers.



De smaak wordt vooral gedomineerd door de munt die in de Fernet Branca aanwezig is. De Pernod is wel merkbaar, maar domineert zeker niet en brengt een extra kruidige toets aan bij deze Manhattan. Mensen die houden van kruidige cocktails moeten deze Paparazzi Manhattan zeker eens proberen.

Cheers.

maandag 1 juli 2013

Kurant Collins

De Kurant Collins is zoals je in de naam al kan zien een Collins met zwarte bes. Het is niet de likeur dat hier gebruikt wordt, maar de zwarte bessenvodka Absolut Kurant.

De ingrediënten:
- Vodka (zwarte bes) (6 cl) (Absolut Kurant)
- Citroensap (2,25 cl)
- Suikersiroop (3 cl) (in een 1:1 verhouding)
- Bruiswater (9 cl)
- Ijsblokjes

De bereiding:
Vul een longdrinkglas met ijsblokjes, doe alles behalve het bruiswater in de shaker. Krachtig schudden en strainen over de ijsblokjes. Garneren doe je met een schijfje citroen.



Wederom een cocktal die als een frisdrankje smaakt, deze keer met een aangename citrus-bessen combinatie, waarbij eigenlijk geen enkele de overhand neemt, goede balans en zeer verfrissend.

Cheers.

Bianco Collins

De Bianco Collins is een cocktail van Belgische makelijk, namelijk van Manuel Wouters. Deze is ook verschenen in zijn boek "The Art Of Making Cocktails".

De ingrediënten:
- Vermouth (medium) (6 cl) (Martini Bianco)
- Citroensap (4 cl)
- Suikersiroop (2 cl)
- Bruiswater (aanvullend)
- Ijsblokjes

De bereiding:
Vul een longdrinkglas met ijsblokjes, doe daarna alles behalve bruiswater in de shaker. Goed schudden en strainen in het glas. Garneren doe je met een schijfje citroen.



Zoals de meeste Collins cocktails is ook deze Bianco Collins eenvoudig in bereiding, maar toch is dit een succes. Dit lijkt op een frisdrank met een wijnsmaakje, dat eigenlijk wel iets te vlot binnen gaat. Zeker doe moeite om te maken.

Cheers.

Spanish Manhattan

De Spanish Manhattan moeten we natuurlijk maken met een Spaanse drank, deze keer geen Licor 43, maar die andere bekende drank uit Spanje, namelijk Sherry. Deze Spanish Manhattan is een variatie van de Dry Manhatten en gaan we dus droge Sherry gebruiken.

De ingrediënten:
- Angostura (scheutje)
- Bourbon (5 cl) (Maker's Mark)
- Sherry (droog) (2,5 cl) (Osborne Pale Dry)
- Ijsblokjes

De bereiding:
Doe alles in een mengglas; even roeren en strainen in een cocktailglas. Garneren hoeft niet, maar een maraschinokers is zeker niet overbodig in een Manhattan.



Van een (kurk)droge Manhattan moet je houden, maar voor mij is deze wel wat te droog. Hier zullen zeker veel fans van zijn, aangezien de sherry zeer hard aan het opkomen is in de huidige cocktails. Misschien had de verhouding wat aangepast moeten worden, eventueel een 3:1 verhouding om voor mij interessanter te zijn.

Cheers.