maandag 22 oktober 2012

Caribbean #2

De volgende cocktail is de Caribbean #2, een zeer licht alcoholisch drankje, maar wederom met het minder vaak gebruikte bananensap.

De Ingrediënten:
- Blue Curaçao (2 cl) (Bols)
- Ananassap (6 cl)
- Bananensap (6 cl)
- Passievruchtensap (6 cl)
- Kokossiroop (1 cl)
- Ijsblokjes

De bereiding:
Doe alles in de shaker, krachtig schudden en strainen over ijsblokjes in een longdrinkglas. Garneren kan je met een stukje ananas, banaan en een rietje.


Je krijgt een mooie groene cocktail met een zeer licht alcoholgehalte, maar met een hele waaier aan tropische smaken, die allemaal duidelijk aanwezig zijn. Het is een drankje waar je er gerust meerdere van kan drinken zonder dat het feestje snel afgelopen is. Heerlijk voor tijdens die hete zomers.

Cheers.

Cool Ambon

Volgende longdrink komt van de makers van de beroemde gifgroene bananenlikeur Pisang Ambon, namelijk de Cool Ambon.

De ingrediënten:
- Pisang Ambon (3 cl)
- Triple Sec (1,5 cl) (St. Michel)
- Limoensap (0,75 cl)
- 7-Up/Sprite (aanvullend)
- Ijsblokjes

De bereiding:
Doe alles behalve 7-Up/Sprite in de shaker, krachtig schudden en strainen over ijsblokjes in een longdrinkglas. Vul verder aan met 7-Up/Sprite. Garneren kan met een stukje limoen.


Een heerlijk verfrissend drankje met uiteraard een zoete en fruitige smaak. Toch zorgt de Triple Sec dat de kick er wel in blijft en dat het een niet te flauw drankje wordt. Een heerlijke verfrisser voor de warme dagen.

Cheers.

Cointreau Bubbles

Deze Cointreau Bubbles is een cocktail die zoals de Cointreaupolitan ook afkomstig is van de makers van Cointreau zelf.

De ingrediënten:
- Cointreau (4 cl)
- Limoensap (uit 1 limoen)
- Bruiswater of Tonic (aanvullend)
- Ijsblokjes

De bereiding:
Vul een longdrinkglas met ijsblokjes, pers de limoen uit en voeg de Cointreau toe. Vul vervolgens verder aan met bruiswater of tonic. Garneren kan met stukjes limoen.


Een heerlijk verfrissend drankje waarbij citrussmaken uiteraard centraal staan. Persoonlijk heb ik gekozen om aan te vullen met bruiswater. Aanvullen met tonic moet ik zeker nog eens proberen, want met water was dit zeer lekker. Eenvoudig maar lekker.
Cheers.

zondag 21 oktober 2012

Coloptosis

Coloptosis is een medische term voor een verplaatsing van de dikke darm, niet echt een smakelijke naam voor een cocktail, maar de Coloptosis is tropisch drankje, waarbij het minder voorkomende bananensap gebruikt wordt. Hopelijk smaakt deze beter dan de naam klinkt.

De ingrediënten:
- Passoa (3,2 cl)
- Vodka (citroen) (2,4 cl) (Absolut Citron)
- Bananensap (4,5 cl)
- Sinaasappelsap (5,2 cl)
- Melk (3,4 cl)
- Gecrushed ijs

De bereiding:
Alles in de blender en even blenden. Garneren kan je eventueel met wat rode besjes en een rietje.


De Coloptosis smaakt inderdaad veel beter dan de naam doet vermoeden. Dit is een tropische fruitige cocktail met een goede verhouding in de smaken. De melk maakt de cocktail ook wat luchtiger en zorgt voor een mooie schuikkraag.

Cheers.

Pink Pisco

Over de Pink Pisco heb ik wederom geen verdere informatie gevonden. De naam geeft weer dat het een drankje is met Pisco brandy en grenadine.

De ingrediënten:
- Maraschinolikeur (2 scheutjes) (Joseph Cartron)
- Pisco (5 cl) (Alto Del Carmen Reservado)
- Citroensap (1 cl)
- Grenadine (scheutje)
- Ijsblokjes

De bereiding:
Doe alles in de shaker, goed schudden en strainen in een cocktailglas. Garneren kan je met een schijfje citroen.


Deze Pink Pisco is een zeer geschikte cocktail om Pisco te leren drinken, want de Pisco wordt wel zoeter en zuriger gemaakt door de andere ingrediënten, maar toch blijft de Pisco wel domineren in smaakt en zorgt tevens voor een zeer goede basis.

Cheers.

Monmouth Park

Monmouth Park is beroemd voor de paardenrenbaan in New Yersey. Of deze cocktail afkomstig is van de renbaan heb ik niet kunnen vinden, maar alles is mogelijk.

De ingrediënten:
- Apricot Brandy (1,5 cl) (Bols)
- Calvados (3 cl) (Père Magloire)
- Porto (wit) (1,5 cl) (Sandeman)
- Citroensap (1,5 cl)
- Ijsblokjes

De bereiding:
Doe alles in de shaker, krachtig schudden en strainen in een cocktailglas. Garneren doe je met een schijfje citroen.



Deze cocktail heeft een zeer fruitige smaak, maar toch merk je de aanwezigheid van de porto zeer duidelijk, de zoet/zuur balans zit ook best goed door de apricot brandy en het citroensap. De hoeveelheid Calvados had eventueel wel iets meer mogen zijn om voor een stevige basis te zorgen. Toch is deze cocktail best goed.

Cheers.

Perfect Pal

De Perect Pal heb ik gevonden op een blogsite van een collega-blogger.

De ingrediënten:
- Aperol (3 cl)
- Orange bitters (2 scheutjes) (Angostura)
- Vermouth (droog) (1,5 cl) (Noilly Prat)
- Vermouth (zoet) (1,5 cl) (Martini Rosso)
- Whiskey (rye) (3 cl) (Pikesville Straight Rye)
- Ijsblokjes

De bereiding:
Doe alles in een mengglas met ijsblokjes, even roeren en strainen in een cocktailglas. Garnering is niet nodig.



Deze Perfect Pal doet me verdacht veel denken aan een Manhattan-achtige cocktail, de combinatie van whiskey, bitters en vermouth. Deze had evengoed Perfect Bitter Manhattan kunnen noemen of zo. Wat wel opvalt is de relatief grote hoeveelheid Aperol (evenveel als de basisdrank) wat de cocktail zeer bitter maakt. Naarmate je meerdere keren genipt hebt aan de cocktail verminderd de bitterheid wat en komen de andere smaken duidelijker boven.

Cheers.

Gumdrop

De Gumdrop is een cocktail die ik wederom gevonden heb op het internet en wederom is er geen verdere info hierover te vinden. Het belooft wel een cocktail te zijn die toch niet zo goed is voor de lijn...

De ingrediënten:
- Amarula (6 cl)
- Blue Curaçao (2 scheutjes) (Bols)
- Butterscotch likeur (3 cl) (De Kuyper)
- Room (6 cl)
- Ijsblokjes

De bereiding:
Doe alles behalve de Blue Curaçao in de shaker, zeer krachtig schudden en strainen in een cocktailglas. Laat vervolgens de Blue Curaçao langs 2 kanten van het glas aflopen met behulp van een lepel. Verder garneren is niet nodig.



Je merkt dat de Blue Curaçao naar de bodem zakt en zo voor een mooie blauwe bodem zorgt. Zoals eerder gezegd is dit niet zo'n interessante cocktail voor mensen die aan de lijn denken door de 6 cl room en de Amarula bevat ook nog eens een flinke dosis room. Over de smaak kan je zeggen dat de karamelsmaak van de butterscotch likeur overheerst, maar je merkt wel een fruitige smaak op de achtergrond.

Cheers.

zaterdag 20 oktober 2012

Molokai Mule

Het is eigenlijk weer veel te lang geleden dat er nog eens een tiki-cocktail op de tafel kwam en daarom heb ik besloten om de tiki-bijbel van Beachbum Berry (Remixed) nog eens open te doen en heb ik gekozen voor de Molokai Mule. Deze cocktail is van in de jaren 1960 en werd voor het eerst gemaakt door Steve Crane van het Kon-Tiki restaurant in het Sheraton Waikiki Resort

De ingrediënten:
- Cognac (3 cl) (Courvoisier VS)
- Rum (bruin) (Demerara) (3 cl) (El Dorado Superior Dark)
- Rum (wit) (Puerto Rico) (3 cl) (Bacardi Superior)
- Limoensap (3 cl)
- Sinaasappelsap (6 cl)
- Orgeatsiroop (3 cl)
- Gecrushed ijs

De bereiding:
Doe alles in de shaker, krachtig schudden en ZONDER strainen overgieten in een whiskey glas (of een tiki-glas). Garneren doe je met een munttwijgje en een orchidee (een schijfje limoen, sinaasappel en een maraschinokers kunnen ook nooit kwaad, zeker)


Tiki-cocktails zijn eigenlijk altijd wel lekker, net zoals deze, omdat er in die periode enorm werd geëxperimenteerd met cocktails, en het bekomen van het perfecte recept voor een cocktail. Ook deze Molokai Mule is weer een van die meesterwerken, waarbij er een heerlijke combinatie van uiteraard verschillende rums is met die typische cognac smaak. Die alles wordt nog wat zoeter en fruitiger gemaakt door de siroop en de vruchtensappen. Heerlijke tiki-cocktail.

Cheers.

Uptown Manhattan

Net zoals de Red Manhattan is deze Uptown Manhattan een uitzonderlijke variatie. Bij de Red Manhattan werd er vodka gebruikt in plaats van whiskey/bourbon en bij deze Uptown Manhattan wordt er wel whiskey gebruikt maar komt er citroensap bij zien. Het gebruikt van vruchtensappen in een Manhattan is wel zeer weinig voorkomend. Toch wel eens de moeite om te proberen...

De ingrediënten:
- Angostura (scheutje)
- Vermouth (zoet) (2,5 cl) (Martini Rosso)
- Whiskey (rye) (5 cl) (Pikesville Straight Rye)
- Citroensap (1,25 cl)
- Ijsblokjes

De bereiding:
Doe alles in een mengglas, even roeren en strainen in een cocktailglas. (ja inderdaad, we doorbreken de klassieke cocktailregel waarbij je sappen moet shaken en niet roeren!!!) Garneren doe je met een zeste van citroen.



Het citroensap in deze Manhattan variant misstaat zeker niet en zorgt eigenlijk wel voor een aangename zuurte in de cocktail. Echte Manhattan-fans zullen dit natuurlijk heiligschennis vinden, maar toch zou ik dit wel durven aanraden om een keer te maken en gewoon eens te proberen. Je zal merken dat deze cocktail best wel lekker is een dat het citroensap hier zeker wel bij past.

Cheers.

Red Manhattan

Volgende Manhattan variatie is er eentje dat toch wel meteen opvalt, namelijk de Red Manhattan die een vodka gebruikt in plaats van een whiskey.

De ingrediënten:
- Angostura (scheutje)
- Punt E Mes (1,5 cl) (Carpano) (deze moet eigenlijk St. Raphael vermouth zijn, maar Punt E Mes is wel een geschikte vervanging)
- Vodka (zwarte bes) (5 cl) (Absolut Kurant)
- Ijsblokjes

De bereiding:
Doe alles in een mengglas, even roeren en strainen in een cocktailglas. Garneren doe je uiteraard met een maraschinokers.



Deze cocktail doet me helemaal niet aan een Manhattan denken, behalve het uitzicht dan. Toch mag ik niet zeggen dat deze cocktail slecht is, in tegendeel zelfs. De combinatie van bessen en de kruidige Punt E Mes is best wel geslaagd. Probeer deze cocktail zeker eens.

Cheers.

Pousse Café Variation #7

Tijd om men layertechniek nog eens te testen met wederom een variatie op de welgekende Pousse Café, namelijk de Pousse Café Variation #7

De ingrediënten:
- Anisette (1 cl) (Marie Brizard)
- Parfait Amour (1 cl) (Bols)
- Cherry Brandy (1 cl) (Bols)
- Room (1 cl)

De bereiding:
Layer de ingrediënten in voorgenoemde volgorde voorzichtig op elkaar met behulp van een lepel.



Zoals altijd moet je er rekening mee houden dat de dranken zich anders laten layeren naargelang het merk en het alcoholpercentage van de likeur. Het kan dus best zijn dat de cherry brandy en parfait amour bij andere merken omwisselen.

Cheers.

Raspberry Truffle

De Raspberry Truffle is een cocktail waarvan er op internet verschillende recepten circuleren met zelfs verschillende basisdranken, frambozenrum en -vodka. Er worden ook verschillende likeuren door elkaar gebruikt. Volgend recept leek mij wel interessant.

De ingrediënten:
- Baileys (2,25 cl)
- Chocoladelikeur (2,25 cl) (Godiva)
- Rum (frambozen) (4,5 cl) (Bacardi Razz)
- Melk (1,12 cl)
- Room (1,12 cl)
- Ijsblokjes

De bereiding:
Doe alles in de shaker, zeer goed schudden en strainen in een cocktailglas. Garneren doe je met wat cacaopoeder.



Een heerlijke cocktail, een snoepje voor de fans van chocolade en frambozen. De frambozenrum blijft wel domineren. De chocolade is ook zeer goed merkbaar, maar blijft toch wel wat op de achtergrond aanwezig. De room en melk maken het geheel luchtig. Een echte aanrader!!! Deze moet je zeker eens proberen, het zal inslaan als een bom...

Cheers.

vrijdag 19 oktober 2012

Fiji Fizz

Het is een alom bekend feit dat er in een Fizz bruiswater gebruikt wordt, maar zoals bij elke categorie van cocktails zijn hier variaties voor. Meestal zijn het de dranken en/of de vruchtensappen waar variatie in is te vinden. Maar bij deze Fiji Fizz wordt er uitzonderlijk cola gebruikt om aan te lengen in plaats van bruiswater. Dit is wel een zeldzaamheid want de meeste Fizz-variaties blijven wel trouw aan het bruiswater.

De ingrediënten:
- Bourbon (1,5 cl) (Jim Beam)
- Cherry Brandy (1 tl) (Bols)
- Orange bitters (3 scheutjes) (Angostura Orange)
- Rum (bruin) (4,5 cl) (El Dorado Superior Dark)
- Cola (aanvullend)
- Ijsblokjes

De bereiding:
Doe alles ingrediënten behalve de cola in de shaker, krachtig schudden en strainen in een longdrinkglas (25 cl) (Als je de klassieke methode gebruikt om een Fizz te maken doe je geen ijs in je glas). Vul verder aan met cola en garneer met een rietje.



Deze Fiji Fizz heeft een stevige basis door de bourbon-rum combinatie, maar van de bourbon is er niet veel te merken. Er is wel een verre aanwezigheid van kersen merkbaar evenals een verre bittere bijsmaak. Deze Fiji Fizz is zeker wel lekker, maar toch blijf ik erbij dat een Fizz bruiswater moet hebben.

Cheers.

Screaming In The Dark

We zijn oktober en dan komt de populaire griezelfeestdag Halloween stilletjes in de buurt en dan kunnen we uiteraard ook beginnen met het maken en drinken van griezelige cocktail. Dit jaar wordt het de Screaming In The Dark.

De ingrediënten:
- Bourbon (1,5 cl) (Jim Beam)
- Brandy (1,5 cl) (Dilbert Napoleon VSOP)
- Cointreau (1,5 cl)
- Koffielikeur (3 cl) (Tia Maria)
- Vodka (zwart) (4,4 cl) (Eristoff Black 2,2 cl en Absolut Vodka 2,2 cl) (ondervinding in het verleden maakt duidelijk dat Eristoff Black zeer zoet en te dominant aanwezig is als je hiet een te groot volume voor gebruikt en daarom heb ik deze gehalveerd maar om de sterkte te behouden heb ik er wel gewone vodka aan toegevoegd.)
- Cola (15 cl)
- Ijsblokjes

De bereiding:
Maak een suikerrand op een longdrinkglas (33 cl) (ben ik dus vergeten...), voeg vervolgens alle ingrediënten toe en vul aan met de cola. Roer het geheel voorzichtig even door en vul het glas verder op met ijsblokjes. Garneren doe je met een roerstaafje, een kaneelstokje, een rietje en uiteraard een Halloween versiering.



Zoals ik eerder zei was het een goed idee om de Eristoff te halveren en de voor de andere helft gewone vodka te gebruiken. Dit is het drankje zeker ten goede gekomen, hoewel het een zeer zoete cocktail blijft. Je merkt wel dat het een stevige cocktail is met een gemengde basis, de koffielikeur is ook duidelijk merkbaar wat zeker wel voor een aangename bijsmaak zorgt. Geniet ervan in het donker tijdens de Halloweennacht....

Cheers.

Tivoli Manhattan

Tivoli is een Italiaanse stad die vroeger bekender was als Tibur, een stad uit de klassieke geschiedenis. Deze Manhattan variatie heeft Campari en zoete vermouth als Italiaanse ingrediënten, dus voldoende reden om deze te noemen naar een Italiaanse stad. De Aquavit lijkt me niet echt Italiaans, maar ja, gewoon proberen.

De ingrediënten:
- Aquavit (2,25 cl) (Aalborg)
- Bourbon (7,5 cl) (Maker's Mark)
- Campari (1,5 cl)
- Vermouth (zoet) (2,25 cl) (Martini Rosso)
- Ijsblokjes

De bereiding:
We gebruiken allemaal heldere dranken, dus gaan we deze roeren. Doe alles in een mengglas met enkele ijsblokjes, even roeren en strainen in een cocktailglas. Garneren doen we uiteraard met een maraschinokers.



Deze Tivoli Manhattan gebruikt geen Angostura of Orange bitters, maar de Campari is voldoende aanwezig om voor een bittere toets te zorgen, de vermouth maak het allemaal wat zoeter en de Aquavit brengt een aangename kruidige toets. Uiteraard zorgt de bourbon voor een stevige basis, zodat deze Manhattan toch wel zijn sterkte blijft behouden. Een zeer aangename en smakelijke variatie die je zeker eens moet proberen. Een echte aanrader...

Cheers.